Index Vakbarát Hírportál

Egy cigizés közben elejtett, félreértett félmondat miatt robbant ki a kitiltási botrány?

2016. április 18., hétfő 15:51

Hétfőn elkezdődött a Fővárosi Bíróságon a 2014-ben óriási port kavart kitiltási botrányhoz kapcsolódó per, amiben egy Tábor Viktor nevű vállalkozót vádol az ügyészség, amiért az “vesztegetést színlelve befolyással üzérkedett". A tárgyalás első napján felolvasta a vallomását a vádlott és az ügy egyik nagyon fontos tanúja, Torba Tamás. A tárgyalás nagyon izgalmasan indult, a vádlott vallomása szerint ugyanis csak egy óriási félreértésről van szó.

Elkezdődött a büntetőper abban az ügyben, ami az elmúlt évek egyik legnagyobb diplomáciai botrányához, a kitiltási botrányhoz vezetett, aminek részeként az Egyesült Államok kitiltotta a Vida Ildikót, a NAV vezetőjét. Az ügyben egyéves nyomozás után tavaly decemberben emelt vádat az ügyészség egyetlen ember ellen, aki az ügyészség szerint úgy akart megvesztegetésre biztatni egy amerikai céget, hogy befolyásos barátokat hazudott magának. A vádlott szerint viszont csak egy cigizés közben elejtett félmondatot értett félre valaki, és ebből alakult ki az egész balhé. 

Nem létező befolyással üzérkedés

A vád szerint Tábor Viktor, az Advanced Network technologies nevű informatikai cég vezetője azt mondta a Bunge nevű amerikai étolajgyártó- és forgalmazó cég vezetőjének, hogy el tudja intézni, hogy a kormány csökkentse az étolaj áfáját, amit a cég nagyon szeretett volna elérni, mert sok veszteséget okozott neki az étolajpiacon nagyon gyakori áfacsalás.

A Bunge, a Floriol és Vénusz étolajak amerikai gyártója és forgalmazója ekkor már évek óta lobbizott azért, hogy a magyar kormány csökkentse az élelmiszer alapanyagok, elsősorban az étolaj áfáját, ami Magyarországon a legmagasabb Európában, és tegyen valamit az ellen, hogy a Bunge versenytársai nagyüzemben csalják el az áfát. Torba a cég nevében a NAV-ot és a Vidékfejlesztési Minisztériumot is megkereste, de sehonnan nem álltak szóba vele.

A vád szerint Tábor azt mondta Torba Tamásnak, a lobbistának, hogy ismeri Heim Pétert, a kormánynál nagyon jól fekvő Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnökét, aki elintézi a dolgot, de ehhez ki kellene fizetni kétmilliárd forintot a Századvég Alapítványnak rendezvényekre és tanulmányokra. Ezért a pénzért cserébe

az áfacsökkentés mellett még azt is elintézik, hogy a NAV kicsesszen a Bunge versenytársával, a szintén amerikai Gelncore-al azzal, hogy visszatartja annak 16 milliárd forintos áfavisszaigénylését.

A vád szerint viszont Tábor végig mindenről hazudott, nem ismerte a Századvég vezetőit és csak félrevezette a Bunge emberét.

Torba Tamás korábban azt vallotta az ügyészségnek, hogy Tábor azt mondta neki, hogy ismerőse sok befolyásos embernek, például Heim Péternek és Habony Árpádnak is, és megvan a kapcsolatrendszere ahhoz, hogy akár EU-s pályázatokat is befolyásoljon.

Az ő vallomására építve állítja az ügyészség, hogy Tábor nagyon konkrét ajánlatot adott át Torbának, aki ezt továbbította is a Bungénak, a cég viszont megszakította vele a kapcsolatot. Torba vallomása szerint ő maga szólt ezután a vesztegetési kísérletről az amerikai nagykövetségnek, mert tudta, hogy a Bungétől is eljut majd a követségre az információ, de akkor ő maga is bajba kerülhet. 

A vádlott: félreértés az egész

Tábor Viktor 2011 óta ismeri Torba Tamást, amikor az Széchenyi Bank tanácsadójaként megbízta valamivel Tábor informatikai cégét. A munka során barátok lettek Táborral, akivel azután is rendszeresen összejártak sörözni és beszélgetni, hogy már nem dolgoztak együtt, sőt, Tábor egyszer még kölcsön is kért Torbától, amikor megszorult.

2014-ben Tábor meghívta barátját a cége éves rendezvényére, ahol cigizés közben mesélt Torbának arról, hogy indulni akar cégével egy innovációs pályázaton, amin kétmilliárd forintot lehet nyerni, de amihez stratégiai partnerséget kell kötni az állammal.

Ekkor került szóba, hogy ezek a stratégiai megállapodások valamilyen módon a Századvéghez kötődnek. Torba megkérdezte, hogy ki lehet ott a megmondóember, mert a stratégiai megállapodás a Bungét is érdekelheti. Tábor erre azt felelte, hogy Heim Péter lehet ott a főnök, de a vallomása szerint csak a véleményét mondta el, azt, hogy ismeri Heimet, egyáltalán nem. 

A vallomása szerint senkinek nem közvetített semmilyen üzenetet semmilyen megvesztegetésről a Századvéget pedig nem akarta semmilyen ügybe belekeverni.

Öt hónappal később Tábort behívták az amerikai nagykövetségre, ahol arról kérdezgették, hogy vannak-e kormányzati megbízásai (az ANT amúgy korábban dolgozott a NAV-nak) majd pár nappal később megvonták a vízumjogosultságát, vagyis kitiltották az Egyesült Államokból. Tábor tudta, hogy Torba ismerős a követségen, ezért megkérte Torbát, járjon utána, hogy miért tiltották ki.

Torba állítása szerint azt mondta neki, hogy valamilyen árukövető rendszerben "keresztbefeküdt az amerikaiaknak", ezért tiltották ki. A vádlott szerint az amerikai követségen azt mondták neki, hogy nem akarták, hogy rajta legyen a listán (amin ő látta Vida Ildikót és Heim Pétert is), de erről az USA-ban döntöttek. 2015-ben aztán a rendőrség is megjelent Tábornál, átkutatták a lakását, átnézték a levelezését. (forrás: Hvg, 444)

Rovatok