Index Vakbarát Hírportál

Gyűrűsrothadt krumplit talált a Nébih

2016. április 21., csütörtök 12:04

Két nagyobb adag zöldséget is megsemmisítettek Heves megyében az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrök az elmúlt hetekben. Nyolc tonna káposztánál az ismeretlen eredet okozott problémát, míg 450 kg lengyel származású krumpliban a gyűrűsrothadás betegséget mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Heves megyei ellenőrök az M3-as autópályán állítottak meg egy teherautót, amiben 10 tonna káposztát találtak. 8 tonna terméknek sem a jelölése, sem a kísérő dokumentumai nem voltak rendben. A nem megfelelően jelölt termék ismeretlen eredetű élelmiszernek minősül, ezért a káposztát egy komposztáló üzemben megsemmisítették.

Egy egri forgalmazó pedig  nem tudta igazolni, hogy 450 kilónyi lengyel származású burgonyája gyűrűs rothadástól mentes, és a Nébih laboratóriuma ki is mutatta a baktériumot. A krumplit elégették.

Az elmúlt években mintegy másfél tucat, lengyel származású burgonya tételnél mutatták ki a gyűrűsrothadás fertőzést, s e tételek egyike sem rendelkezett megfelelő igazolással. Emiatt a Nébih kezdeményezte a Földművelésügyi Minisztériumnál, hogy a jövőben CMS-igazolás nélkül Magyarországra érkező burgonyát laboratóriumi vizsgálat elvégzése nélkül lehessen megsemmisíteni.

Rovatok