Index Vakbarát Hírportál

Fekete pontot kapott az EU-tól a magyar államháztartás

2016. április 21., csütörtök 13:27

Fenntartásai vannak a magyar államháztartási adatokkal az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak. A szervezet csütörtökön közölte az uniós országok 2015-ös államadósságára és költségvetési hiányára vonatkozó adatait, és megjegyzéseket fűzött pár ország adataihoz, amikkel az Eurostat szerint nincs minden rendben. Ilyen volt most Magyarország is, az Eurostat szerint ugyanis 

az Eximbankot az államháztartás részeként kellene elszámolni, így viszont nagyobb lenne az államadósság, mint ahogy most a KSH kiszámolta. 

Ahogy arról már korábban írtunk, az Eurostat szerint kétséges, hogy az Eximbank önálló, autonóm gazdálkodó egység, inkább egy ún. „foglyul ejtett pénzügyi intézmény”, ami önállónak tűnik, de gyakorlatilag az állam és így az államháztartás része.

Ezt főleg azért gondolja így, mert az állami tulajdonú Eximbank hivatalos feladata az, hogy exportáló cégeknek adjon kedvezményes hiteleket, tehát a kormány gazdaságpolitikájának az egyik eszköze. (Emellett persze ad nagy hiteleket egyáltalán nem exportáló, de a kormánypárttal jó kapcsolatot ápoló üzletembereknek is – például Andy Vajnának vagy Garancsi Istvánnak, hogy csak párat említsünk –, de az Eurostatnak nem ezzel van baja.)

Arról már lehetett tudni, hogy az Eurostat és a Központi Statisztikai Hivatal vitázik erről a kérdésről, több levélváltás is volt az ügyben, viszont az Eurostat jelentésével most vált teljesen nyilvánossá a vita. A KSH és a Magyar Nemzeti Bank már ki is adott egy közleményt arról, hogy

szerintük a brüsszeli kollégáknak nincs igazuk, mert az Eximbank igenis teljesen normális bankként működik, a piacról szerzi be a forrásait, és azokat a piacon is helyezi ki,

így bár állami tulajdonú bank, nem sorolható a „foglyul ejtett pénzügyi vállalatok” kategóriájába, és semmi nem indokolja, hogy azt az államháztartás részeként kelljen elszámolni. Ráadásul az Eurostat nem a saját szabályainak megfelelően hoz döntést arról, hogy szerinte mit kellene a kormányzati szektorba sorolni, ezzel pedig „bizonytalanságot visz a statisztikai módszertanba és megbontja a nemzeti számlák körébe tartozó statisztikák összhangját”.

Az teljesen érthető, hogy a magyar hatóságok foggal-körömmel ragaszkodni akarnak ahhoz, hogy az Eximbankot ne kelljen az állam részeként elszámolni, mert ha úgy kellene, az visszamenőleg is megnövelné a magyar államadósságot, a kormány pedig bukná az adósság csökkentését, amit nagyon hangosan hirdet különböző fórumokon.

Az Eurostat egyelőre nem írta át a magyar számokat, csak a fenntartásait közölte, pedig bizonyos esetekben, ha nem bízik az adott tagállam statisztikai hivatalában, azt is megteheti, hogy egyszerűen fogja, és ahogy jónak látja, újraszámolja például azt, hogy mekkora volt az államadósság.

Rovatok