Index Vakbarát Hírportál

Nem szereti a versenyt a Gazdasági Versenyhivatal

2016. április 21., csütörtök 12:12

Tizenharmadik alkalommal tartotta meg az LMP-s Hadházy Ákos korrupcióinfóját, ezúttal A versenyhivatal az autóversenyzésről szól? címmel. A Gazdasági Versenyhivatalról (GVH) és annak furcsa autóbeszerzéseiről beszélt.

Hadházy áttekintette a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) autóbeszerzéseit, és azt találta, hogy az egyébként minden fronton a verseny fontosságát hangsúlyozó hivatal, amely szerint „a versenyjog nemcsak a jól felfogott gazdasági érdekek tisztességes, fair érvényesítésén, hanem az általánosan elfogadott etikai normák követésén alapul", na, éppen ez a hivatal meghívásos közbeszerzéssel, egyetlen ajánlattevőtől szerzi be autóit:

Illetve  egyetlen ajánlattevőnek ítélik oda annak a 10 millió forintos kampánykoncepciónak az elkészítését, amelyik kampány pont arról szól, hogy üzleti szereplők közbeszerzései nem maradhatnak titokban, a verseny tisztasága fontos, és nem éri meg kockáztatni. (Nem marad köztetek!)

Emellett Hadházy nehezen érthetőnek nevezte azt is, hogy a GVH miért fizet szintén versenyeztetés nélkül évi 40 millió forintot a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének öt, egyenként 10 négyzetméteres vidéki iroda fenntartására.

A politikus elmondta: az LMP feljelentést is fontolgat amiatt, hogy a versenyhivatal évi 6 millió forintot fizet a Diplomata magazinnak az Országgyűlés munkájának figyelésére.

Hadházy szerint a magyar közbeszerzések 30 százalékánál egyetlen ajánlatból „választanak”, különösen szomorú, ha a versenyhivatal is „élen jár” a hanyag kezelésben.

Reagált a GVH

Közleményükben azt írják:

„A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közbeszerzési eljárásai során a közbeszerzési törvény rendelkezései szerint jár el. Az egyes beszerzésekkel kapcsolatos információk elérhetőek a GVH és a Közbeszerzési Hatóság honlapján is.

A GVH törvényben rögzített feladata a versenykultúra és a tudatos fogyasztói döntéshozatal kultúrájának fejlesztése, és az engedékenységi politika népszerűsítésére kiírt kampány, valamint a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Irodahálózat támogatása e feladat ellátása keretein belül történik. A GVH az engedékenységi politika népszerűsítésére kiírt pályázat során több, hét vállalkozás számára küldte el hirdetményét. A Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Irodahálózat működtetésre kiírt pályázatnál pedig három gazdasági társaság és egy civil szervezet jelezte érdeklődését a GVH-nál az eljárás iránt, így a GVH e vállalkozásoknak küldte meg az eljárás dokumentációját.

2008 óta ugyanaz a személy látja el a parlamenti titkári feladatokat, 2016-tól a Diplomata Magazin Kft.-vel való szerződés keretein belül.

A gépjárművek beszerzésére a közbeszerzési törvény szerinti nyílt közbeszerzési eljárás eredményeként került sor."

Rovatok