Nem áll meg a kormány az élelmiszeráfa-csökkentésben: a sertés, a baromfi, a tej és a tojás után a hal áfája is 5 százalékra csökkenhet. Legalábbis ezt szeretné Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.
Fazekas pénteken a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. évértékelő rendezvényén beszélt erről. Az MTI beszámolója szerint a miniszter közölte: más termékekhez hasonlóan a halhús áfáját is célszerű lenne 5 százalékra csökkenteni, hogy a hal ne legyen aránytalanul drága a sertés- és a baromfihúshoz képest.
Fazekas azt is elmondta, hogy a kormány már foglalkozik a kezdeményezéssel.
A magyarok átlagosan nagyjából 5 kiló halhúst fogyasztanak egy évben, ami az egyik legalacsonyabb Európában. Miközben a hal pont hogy az egyik legegészségesebb táplálék.