Index Vakbarát Hírportál

Mindig van lejjebb: Venezuelában elfogyott az áram

2016. április 22., péntek 10:59

Egyre súlyosabb az energiaválság Venezuelában: miután a kormány korábban már munkaszüneti nappá nyilvánította a pénteket az áramhiány miatt, most minden napra négy órás országos áramszünetet rendelt el.

Az áramkimaradások legalább 40 napig fognak tartani, vagy addig, ameddig nem sikerül újra elég áramot termelni. Lius Motta áramügyi miniszter azt üzente a népnek, hogy legyenek szívesek jó patrióta módjára viselni a helyzetet.

Ez már a sokadik válságintézkedés az áramhiány miatt. A napokban például fél órával előre állították az órákat a spórolás végett, Nicolás Maduro elnök pedig nemrég arra kérte a nőket, ne szárítsanak hajat, így takarékoskodjanak az árammal.

Venezueláé a világ legnagyobb ismert kőolajkészlete, az ország mégsem rendelkezik hőerőművekkel. Az áramellátás szinte teljes egészét vízerőművek állítják elő, ezeket azonban megbénította az El Nino nevű éghajlati jelenség, amely súlyos szárazságot okoz Latin-Amerikában.

A kormány emellett "ellenzéki szabotázsra" vezeti vissza a bajokat, szakértők azonban úgy vélik, inkább arról van szó, hogy a 21. századi szocializmus építése közben elherdálták a pénzt, és nem költöttek eleget az energetikai beruházásokra.

Venezuelában egyébként az energiaválság mellett 700 százalék az infláció és sok alapvető termékből hiány van. Az ország bizarr szocialista kísérletéről itt írtunk részletesen. 

Rovatok