Index Vakbarát Hírportál

MNB-alapítvány: Nem herdáltuk el a pénzt

2016. április 23., szombat 11:52

Semmilyen alapítványi pénz nem tűnt el, sőt növelték vagyonukat a Pallas Athéné Alapítványok, állítja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyik érintett alapítványa, a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány.

Ahogy azt korábban az Index is megírta, a Pallas Athéné alapítványok pénteken közleményben jelentették be: valamennyi szerződésük adatait nyilvánossá tették. Ezekből többek között kiderült, hogy az alapítványok összesen félmilliárd forint támogatást nyújtottak a vs.hu-t (és most már az Origót is) kiadó New Wawe Kft.-nek. 60 milliót költöttek Matolcsy sikereire, de adtak pénzt Széles Gábor tévéjének, Lovas István kötetére, tévéműsorok könyvben kiadására is. Bővebben itt>>>

Az alapítvány közleménye szerint az alapítványok vagyona alapításuk óta 830 millió forinttal növekedett, ezért szerintük nem valósak azok a sajtóinformációk, amelyek az alapítványi vagyon szétszórásáról, elherdálásáról szólnak. Az alapítványok kötelesek megőrizni a rájuk bízott vagyont: azt nem költhetik el, csak befektethetik, és annak hozamát használhatják fel tevékenységük során. Valamennyi alapítványi szerződés megkötése jogszerűen történt meg, írták.

A közlemény szerint a Pallas Athéné Alapítványoknak juttatott 266,4 milliárd forintnyi vagyonból a 2016. március 31-i állapot szerinti vagyon értéke 267,23 milliárd forintot tesz ki, a hat alapítvány összesen 197,3 milliárd forintot magyar állampapírban, 7,76 milliárd forintot bankbetétben, 24,47 milliárd forintot ingatlanban tart, míg 37,7 milliárd forintot cégrészesedésbe fektetett be.

Az Együtt szombat délelőtt bejelentette, hogy hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz a Vs.hu kiadójának félmilliárdos jegybanki alapítványi támogatása miatt.

Rovatok