Index Vakbarát Hírportál

Az IMF megdrágította az ukrán gázt

2016. április 27., szerda 14:03 | aznap frissítve

Az ukrán kormány úgy döntött, hogy május elsejétől megszünteti az úgynevezett szociális lakossági gázárat, így a jövő hónaptól az ukránoknak a piaci árat kell majd megfizetniük a fűtésért - írta az MTI.

A gázárak növelését elsősorban az Ukrajnának hitelező Nemzetközi Valutaalap (IMF) szorgalmazta. Az országban korábban szinte ingyen volt a gáz, a nyomott áru orosz importnak és a bőkezű támogatásoknak köszönhetően néhány éve még a világpiaci ár 12 százalékáért jutottak hozzá a lakossági fogyasztók.

Tavaly áprilisban már volt egy emelés, akkor a kormány négyszeresére növelte a cechet, de a támogatásokat nem teljesen törölték el.  Az se tett jót az ukrán gázszektornak, hogy a Krím félsziget elfoglalása és a kelet-ukrajnai katonai konfliktus miatt az oroszoktól sem tudnak és akarnak már olcsó gázt venni.

Ezzel párhuzamosan azonban földgáz világpiaci ára - amely jellemzően az olajéhoz van kötve - az utóbbi bő másfél évben nagyjából a felére csökkent, így végül is a májusi döntésnek abból a szempontból nem lesz komoly hatása, hogy az ukránok idén tavaszra már eleve nagyjából világpiaci árakon vették a gázt. A kormány emellett vélhetően azért is merte meglépni az emelést, mert májusra már Ukrajnában is vége a fűtési szezonnak.

Az IMF hosszú ideje követeli Ukrajnától a gázpiac liberalizálását, mivel az oligarchák által uralt szektor a korrupció melegágya, és emellett a költségvetésen is jelentős lyukat ütött a támogatási rendszer. Nem mellesleg pedig az olcsó gáztól való ukrán függés nagy aduász az országot sakkban tartó oroszok számára.

Ukrajna az utóbbi években kétszer ment kis híján csődbe, emiatt egy 17, majd egy 17,5 milliárd dolláros mentőcsomagról állapodott meg az IMF-fel.

Rovatok