Index Vakbarát Hírportál

Kórházszövetség-alelnök: Orvosbáró vagyok, sose fogadtam el hálapénzt

2016. április 27., szerda 14:53

A Magyar Kórházszövetség alelnöke bántónak tartja, hogy egy, az Indexen megjelent cikk hálapénzek elfogadásával és az egészségügyi rendszeren való uralkodással vádolta meg a vezető orvosokat. 

Velkey György a Világgazdaság és a Heim Pál Alapítvány egészséggazdasági konferenciáján arról is beszélt: bár kórházigazgatóként klasszikus orvosbárónak tekinthető, sosem vett fel hálapénzt, illetve senki sem kereste meg, hogy korrumpálja. Úgy vélte, hogy ezek nem is általános jelenségek a magyar egészségügyben.

Lantos Gabriella, a Róbert Károly Kórház operatív igazgatója az Indexen megjelent, nagy vihart kavart cikkében egyebek mellett  arról írt : Magyarországon vezető orvosok egy szűk, pár ezer fős csoportja, az orvosbárók gyakorlatilag hűbérbirtokukként kezelik a kórházakat, és a halapénzekből és más módokon évi 12-100 millió forint adózatlan jövedelemhez jutnak, miközben az orvostársadalom döntő többsége nevetségesen alacsony béreken tengődik.

Arról is írt Lantos, hogy Magyarországon elég pénz van az egészségügyben, sőt kórházból és kórházi ágyból még túl sok is van. Az erőforrások elherdálása és magáncélokra való felhasználása miatt rossz az ellátás, nem a pénzhiánytól - érvelt.

Velkey ezzel szemben a VG.hu beszámolója szerint arról beszélt, hogy Magyarországon relatíve sok a beteg, ami jelentős terhet ró az ellátórendszerre. Egyúttal azt mondta, hogy a kórházban fekvők száma nem magas, de az ott töltött idő igen. Azt is aláhúzta, hogy a 30 ezer regisztrált orvos nagyon kevés a megbetegedések számához és a magyar betegek orvoshoz való ragaszkodásához képest.

Az orvosi bérekről elmondta: abból középosztálybeli életstátuszt nem lehet elérni, ebből adódóan az orvosi kar egérutakat keres a megélhetésre például kórházon kívüli magánellátás, hálapénz, külföldiek ellátása, egészségügyi vállalkozói tevékenység révén. „Ilyen módon kiszívódik a munka a közellátásból” – mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy sok vagy kevés-e a forrás az egészségügyben, azt emelte ki: a GDP-arányában az egészségügyi kiadások jelentős mértékben csökkentek - írta a VG.hu.

A kórházszövetség elnöksége korábban az Indexen cikkben reagált Lantos Gabriella állításaira.

Rovatok