Index Vakbarát Hírportál

Az MNB-alapítványok nem árulják el, kik a magánszemélyek, akiket százmilliókkal támogattak

2016. április 29., péntek 18:51

Péterfalvi Attila állásfoglalásban jelezte, hogy az alapítványoknak ki kellene adni a támogatott magánszemélyek adatait. Az alapítványok szerint Péterfalvi nem ezt mondta.

Péntek délután jelezték az MNB alapítványai, hogy a jogszabályok betartásával hozták nyilvánosságra az alapítványok gazdálkodásával kapcsolatos közérdekű adatokat. 

Furcsa célok

Az alapítványok adatközlésének talán legfurcsább tétele egy ismeretlen magányszemélyhez kötődik: a Pallas Athéné Domus Mentins alapítvány 173 millió forintot fizetett ki az illetőnek a Kecskeméti Főiskola Gazdaságtudományi kar fejlesztése és az egyetemmé válás folyamatának elősegítése és a képzése fejlesztésének eszköz igényéhez címen. Ha ez nem elírás, és valóban kapott valaki személyesen 173 milliót erre a célra, az meglehetősen érdekes lenne.

Számos gyöngyszem található a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO) ösztöndíj-költésében is.Kifizettek például háromszor 1,3 millió forintot ruandai tanulmányutakra, amelyen az illetők magányszemély a nők politikai részvételét és a szingapúri fejlődési modellt is vizsgálta. További részletek ebben a cikkünkben.

A dokumentumokból kiderült, hogy a szervezetek összesen 385 millió forint támogatást nyújtottak meg nem nevezett magánszemélyeknek. Ezzel kapcsolatban Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke írásos állásfoglalásában jelezte, hogy ki kell adni az MNB-alapítványokkal szerződött magányszemélyek neveit. 

Lázár János miniszter a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, hogy Péterfalvi az MNB-alapítványok és a Posta-szerződések ügyében korábban állást foglalt, és utólag beigazolódott, hogy neki volt igaza. 

Az MNB-alapítványok ehhez képest most azt közölték, hogy a Kúria jogerős döntése (amely alapján végül kiadták a támogatott szervezetek listáját) nem rögzített "olyan kifejezett jogszabályi rendelkezés, amely a személyes adatok közlését lehetővé tenné". A közlemény hozzáteszi, hogy "ugyanezt erősíti meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének a tárgyban kiadott állásfoglalása is". 

Tehát az MNB-alapítványok szerint Péterfalvi nem azt mondta, ki kell adni a közpénzből támogatott magánszemélyek neveit.

Látszólag ellenmondás feszül Péterfalvi állásfoglalása és az MNB-alapítványok jogértelmezése között. Az alapítványok szerint egyes médiumok szándékosan félremagyaráznak: 

A témával foglalkozó egyes médiumok cikkei a közlemény szerint szándékosan és félrevezetően ragadtak ki az állásfoglalásból olyan szövegrészeket, amelyek ennek ellenkezőjét sugallták.

Rovatok