Index Vakbarát Hírportál

A franciáknak már nem kell az óriási kereskedelmi egyezmény

2016. május 3., kedd 16:38

Miután hétfőn kiszivárgott, hogy az amerikai kormány milyen módszerekkel próbál tárgyalni az EU és az Egyesült Államok között tárgyalt transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményről, Francois Hollande francia elnök szerint nem kellene folytatni a tárgyalásokat - írja a Reuters. Az elnök egy kedden tartott beszédében azt mondta, hogy ahogy a tárgyalások állnak, a francia kormány álláspontja az, hogy nem kérnek az egyezményből. Pedig az Európai Bizottság korábban még azzal hirdette az egyezményt, hogy az akár évi 197 milliárd euró többlet bevételt is hozhat az Európai Uniónak.

A Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP) nevű egyezményről 2013-ban kezdődtek a tárgyalások. Eddig 13 tárgyalási fordulót tartottak, rendre zárt ajtók mögött. A Greenpeace által szerzett iratanyag az első olyan hiteles dokumentumgyűjtemény, amely betekintést enged a nyilvánosságnak a tárgyalások menetébe.

A tárgyalásokon készült amerikai dokumentumokból kiderül például, hogy az amerikai fél azzal fenyegeti az EU-t, hogy megakadályozzák az európai autóiparnak nyújtandó exportkönnyítéseket, ha az EU nem vesz át több amerikai mezőgazdasági terméket.

Francois Hollande nem az első európai politikus, aki azt nyilatkozta a kiszivárogtatás után, hogy a tárgyalások a jelenlegi formában nem mehetnek tovább, hasonlóan nyilatkoztak például a német CSU és SPD pártok vezetői is. Az amerikai kormány egyelőre még nem reagált a kiszivárogtatásra. A TTIP-ről itt és itt írtunk részletesebben.

 

Rovatok