Index Vakbarát Hírportál

A lengyelek nem követik Matolcsy módszereit

2016. május 4., szerda 13:07

Bár tavaly ősszel Lengyelországban is egy elég unortodox párt jutott hatalomra, ott a jegybank egyelőre még nem ült fel a Matolcsy-vonatra. Legalábbis erre enged következtetni, hogy a lengyel központi bank befizette a költségvetésbe a tavalyi 8,3 milliárd zlotyis (590 milliárd forintos) nyereségének 95 százalékát.

Erre amúgy a lengyel törvények kötelezik a jegybankot. Ettől csak kivételes esetben lehet eltérni,  például ha a jegybank úgy véli, hogy a pénzt tartalékolnia kell a valutaárfolyamok heves ingadozása elleni védekezésre - írta az MTI.

A lengyel költségvetésben az idei első negyedévben 9,6 milliárd zlotyi hiány keletkezett, tehát a jegybanki befizetést ennek nagy részét fedezi.

Mint ismeretes, a Magyar Nemzeti Bank ahelyett, hogy befizette volna, 260 milliárdért homályos hátterű alapítványokat hozott létre nyereségéből. Ezeket Matolcsy közeli bizalmasai vezetik, és elég megkérdőjelezhető módon szórják a közpénzt. Amiből többek között Matolcsy családtagjai és ismerősei is kaptak rendesen. Az erről szóló cikkeinek itt találja. 

Lengyelországban tavaly ősszel az Orbán-rajongó Jog és Igazságosság nevű jobboldali populista párt jutott hatalomra, és azóta a Fidesz számos lépését reprodukálták, például megpróbálták beszántani az alkotmánybíróságot. A jegybankot azonban egyelőre még ők se tudták bevenni.

Rovatok