Index Vakbarát Hírportál

A katari emírékkel építkezik Orbán barátja a Duna-parton

2016. május 4., szerda 10:17

Egy katari hátterű, egyenesen az uralkodócsaládhoz köthető vállalat csatlakozott a Kopaszi gátnál folyó iroda- és lakóparképítéshez. Ahhoz a lakóparképítéshez, amelyet Orbán Viktor barátjának, Garancsi Istvánnak a cége indított az állami Eximbank finanszírozásával, feltűnően a csokra van szabva, a kormány pedig kiemelt projektté teszi.

A szóban forgó katari cég a Constellation Hotels Holdings, amelynek portfóliójában számos európai és amerikai ötcsillagos szálloda és irodaház található. Csak az utóbbi években dollármilliárdokat fektetett be nyugati ingatlanokba.

Az ingatlanfejlesztést vezető Property Market Kft. azt nem árulta el, hogy pontosan mekkora összeggel száll be az üzletbe az egyébként Luxemburgban bejegyzett cég, csak azt, hogy társtulajdonosként fog részt venni a projektben. 

A Figyelő a múlt héten azt írta, hogy a Constellation bevásárolta magát a Property Marketbe is. Ennek eddigi egyetlen tulajdonosa a Garancsi-féle Market Zrt volt.

A Figyelő arról is írt, hogy az üzlet kulcsszereplője Katar korábbi miniszterelnöke, Sejk Hamád bin Jászim bin Dzsaber al-Tháni, aki egyben az ország leggazdagabb embere is. A projekt befektetői, a katariak mellett Garancsi István Sinus Invest nevű cége 20 millió eurót meghaladó mértékű tőkével és több tízmilliós kölcsönnel is segíti a tervezett, összesen 500 ezer négyzetméternyi ingatlanfejlesztés finanszírozását. 

A Kopaszi gáton folyó beruházás hátteréről itt írtunk részletesen. Röviden arról van szó, hogy Garancsi cége 16,5 milliárd forintos eximbankos hitellel megvásárolta a budai Duna-part egyik utolsó jelentős méretű, üres és beépíthető területét egy bajba került portugál befektetőtől. Majd bejelentette, hogy az 56 hektáros területre rengeteg olyan lakást fog felhúzni, amelyekre fel lehet venni az állam által nyújtott 10+10 milliós családi otthonteremtési kedvezményt. Tette mindezt a csok bejelentésével nagyjából egy időben. Más szóval Orbán milliárdos barátja államilag gerjesztett bizniszen gazdagodik tovább.

A beruházás tervezett értéke egyébként összesen 200 milliárd. A dolog pedig olyannyira fontos a kormánynak, hogy kiemelt beruházássá nyilvánítja. A hivatalos indok szerint erre a hőn áhított 2024-es budapesti olimpia miatt van szükség, mivel a területen további fejlesztések lennének. 

A Kopaszi gáton lévő park egyébként kedvelt szabadidős-kikapcsolódási hely, bár a beruházók szerint ezt nem fenyegeti az ingatlanépítés.

A Property Market közleményében egyébként azt írta, hogy a projekt "rengeteg új lehetőséget nyújt az egyébként is komoly ütemben fejlődő XI. kerület számára". 

Rovatok