Index Vakbarát Hírportál

A kormány is beszáll a 3-as metró felújításába

2016. május 5., csütörtök 16:50

Aláírta a 3-as metróvonal infrastruktúrájának felújításáról szóló projekt támogatási szerződést Bolla Tibor, a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója és Szalóki Flórián, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési operatív programokért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, a Főpolgármesteri Hivatalban - írja az MTI.

Tarlós István az aláírás előtt arról beszélt, nagyon sok ember életében bír nagy jelentőséggel a beruházás, hiszen naponta több mint 500 ezer ember utazik a 3-as metrón. A főpolgármester bízik abban, hogy a metróvonal rekonstrukciós munkái novemberben csaknem egyszerre kezdődhetnek meg az északi és a déli szakaszon, tehát a Lehel tér és Újpest-Központ, illetve a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között.

Tarlós szerint nem tagadható, hogy nehéz lesz a felújítás okozta forgalmi helyzet, a Széll Kálmán téren sem volt könnyű fenntartani a közlekedést a felújítás alatt, de bíznak abban, hogy az utasok megértéssel kezelik majd a szituációt. A várható kényelmetlensége nem mérhetők össze azzal, ami akkor történne, ha nem vágnának bele a beruházásba, tette hozzá Tarlós, ami elég valószínű is belegondolva, hogy most már hetente kezd füstölni valamelyik szerelvény.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, a támogatási szerződés értelmében a felújításra a magyar kormány mintegy 140 milliárd forintos támogatást biztosít, amelyből 120 milliárd forint uniós forrás, 20 milliárd pedig saját pénz. Fónagy közölte, a felújítás novemberben kezdődik, és 2019 nyarán fejeződik be a tervek szerint. Teljesen kicserélik a síneket, felújítják a biztosítóberendezéseket és az irányítóközpontokat, bővítik az állomásokat. Tíz állomáson új felvonók épülnek, hat állomáson további mozgólépcsőket építenek be, és korszerűbb lesz az utastájékoztatás is.

Rovatok