Index Vakbarát Hírportál

Pénznyerő automaták: jogsértést állapított meg a Kúria

2016. május 5., csütörtök 21:35

Jogalkotási jogkörben elkövetett jogsértést állapított meg a Kúria a pénznyerő automaták ügyben - közölte a Magyar Szerencsejáték Szövetség. A Fővárosi Törvényszéken a bíró az Európai Bíróság által hozott előzetes döntéshozatal során állapította meg, hogy a magyar államnak részben kárfelelőssége van.

Az ítélet még nem jogerős, fellebbezhetnek ellene.

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa 2012-ben az Alkotmánybírósághoz fordult, mivel sérti a vállalkozók tulajdonhoz való jogát az a mód, ahogy a kormány egyik napról a másikra, kártalanítás nélkül betiltotta a pénznyerő automaták működtetését. Az ombudsman szerint a választottbíráskodás szabályozása nemzetközi szerződésekbe és az alaptörvénybe ütközik.

A kártérítés jogalapjaként a bíró az unió Alapjogi kartájában foglalt tulajdonhoz való jog és a bizalomvédelem elvének sérelmét állapította meg, a szolgáltatás és az áruk szabad mozgásának korlátázása miatt is marasztalta az államot.

Az uniós jog alapján jogosnak találta a pénznyerő automaták értékvesztését (mint okozott kárt), de csak azokat, amiknek a betiltás után voltak még érvényes engedélyeik, és az elmaradt hasznot csak 2012. 12. 31-ig ítélte meg, mivel 2013 január 1-től már szerver alapú lett volna az üzemeltetés, és a bíró szerint arra újabb engedély kellett volna.

Az adó ötszörösre emelését nem tartotta kárt megalapozó tényezőnek a bíróság, mert a szerencsejáték területén tagállami hatáskör az adó kivetése, mértékének megállapítása.

A játéktermek, banki hitelek, bérlemények, ingó-és ingatlan beruházások közül egyedül azt ítélte meg, hogy ha valaki vett egy ingatlant, és átalakította játékteremmé, akkor a beruházás költségeinek okozott kárként való megtérítését megadta. De itt is csak olyan szerződéseket, számlákat fogadott el, amik szorosan, konkrétan vonatkoztak a beruházásra. Az ingatlanok értékvesztését, illetve használhatatlanságát már nem vette figyelembe, mert azt mondta, hogy azok még használhatóak másra is.

A 8 milliárdból nem tudni, hogy mennyit ítéltek meg, mert a bíróság csak ezen ítélet jogerőre emelkedése után tud dönteni további tárgyalásokon - közölte a szövetség.

2015-ben megírtuk, hogy ellentétes lehet az uniós joggal, hogy Magyarországon betiltották a játékautomaták üzemeltetését a kaszinókon kívül, de hogy tényleg így van-e, azt a magyar igazságszolgáltatásnak kell eldöntenie - így határozott a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság.

2012-es elemző cikkünkből az derül ki, hogy néhány év alatt közel százmilliárd forint bevételtől esik el a költségvetés.

Rovatok