Index Vakbarát Hírportál

A számvevőszék szerint új törvényekre lesz szükség, hogy ne lopják szét az olimpiát

2016. május 6., péntek 15:42

A magyar jogszabályi környezet általában megfelelő feltételeket biztosít az olimpiai játékok szervezésével kapcsolatos korrupcióellenes rendszer kialakítására, de szükség lehet az olimpia sajátosságait figyelembe vevő további jogszabályok megalkotására is az Állami Számvevőszék szerint.

Az ÁSZ az Országgyűlés felkérésére tanulmányt készített a 2024-es budapesti olimpiai nagyberuházások korrupciós kockázatairól és a kockázatokat kezelő kontrollok kialakításáról. A végeredményben felhívják a figyelmet arra, hogy a nagyberuházásokkal járó komplex rendszerek nehezen átláthatóak, a fix határidők pedig növelik a projektvezetésen és engedélyező hatóságokon lévő nyomást, hogy szorult helyzetben engedjenek a kialakított kontrollokból, így megnő a korrupció lehetősége.

A nagy presztízsberuházásoknál a nemzetközi és társadalmi tekintélyvesztés miatti aggodalom, valamint a magas eredményelvárások szintén hasonló, a kontrollokat lazító mechanizmusokat indíthatnak be az ÁSZ-tanulmány szerint. A korrupciós veszélyeket növelő tényezők közül kiemelték a szabályozási környezet, a beruházás szervezési megoldások és a résztvevők kiválasztásának kockázatait. Mint írták, alapvetően a résztvevők kiválasztásánál, a szerződéskötéseknél és akkor nyílik lehetőség korrupcióra, ha elmaradnak a nem megfelelő teljesítésekre vonatkozó szankciók.

A korrupció csak akkor küszöbölhető ki, ha a nagyberuházásért felelős vezetők szisztematikusan feltárják a korrupciós kockázatokat, és kiépítik, valamint a gyakorlatban is működtetik azt a kontrollrendszert, amely növeli a korrupcióval szembeni ellenálló-képességet. Az ÁSZ átad az olimpiai pályázat felelőseinek egy olyan módszertant, amely meghatározza, hogy milyen integritási kontrollokat célszerű kiépíteni az olimpia megrendezése esetén jelentkező kockázatok kezelésére. Ezen felül ellenőrizni fogja, hogy az olimpiai pályázat felelősei kiépítették-e az integritási kockázatokkal szembeni védelmi rendszert az ÁSZ módszertana szerint, és működtetik-e a kontrollokat a gyakorlatban - áll a tájékoztatásban.

Rovatok