Index Vakbarát Hírportál

30 ezer aláírással tiltakoztak az Uber betiltása ellen

2016. május 9., hétfő 18:37

Az Uber 30 ezer aláírást gyűjtött össze tiltakozásul az ellen, hogy a kormány be akarja tiltani a szolgáltatást. Az aláírásokat pedig Árpa Attila lóháton, lovaskocsin szállította az Uber blokkolását forszírozó Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba. 

Az Ubertől nem szokatlan külsőségek mellett a cég sajtótájékoztatót is rögtönzött az NFM előtt, amelyen azt hangoztatta: a tiltás helyett "21. századi szabályozási keretrendszert" kell alkotni a személyszállítás területén, amely "támogatja az innovációt, a fogyasztót állítja a középpontba, és illeszkedik az okostelefonok korszakához".

Fekete Zoltán, az Uber magyarországi operatív vezetője azt mondta, a szolgáltatás 415 városban működik, és sehol sem blokkolják, ez nem is lehet jó irány. A cég szerinte nyitott a tárgyalásra, az egyeztetésre - írta az MTI. Úgy fogalmazott: körülbelül 150 ezer magyar felhasználója van az Ubernek, velük szemben áll az a "150 hangoskodó taxis", akik hétről-hétre próbálják sakkban tartani Budapestet. 

Korábban Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy betilthatjáka mobilalkamazást. (Ennek esetleges technikai részleteiről itt írtunk.) 

Ez utóbbi egy törvénytervezetben is szerepel. A tervezet szerint fél évre elvehetik az Uberezők jogosítványát és 200 ezer forintra büntethetik őket az engedély nélküli személyszállításért. Emellett 300 ezer forintra büntethetnék magát a diszpécserszolgálatot, és annak a szolgálatnak, amelyik a bírság ellenére is folytatja az engedély nélküli tevékenységét, egy évre elérhetetlenné tennék az alkalmazását és honlapját.

Rovatok