Index Vakbarát Hírportál

Vigyázzon: rovarirtó volt az importpaprikában

2016. május 11., szerda 11:49 | aznap frissítve

Rovarölő növényvédőszer-maradékot mutatott ki egy kaposvári cég által Egyiptomból importált paprikában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrei. A rovarirtós paprika visszahívása folyamatban van, bár a mért növényvédőszer-maradék mennyiség nem jelent akut egészségügyi kockázatot - közölte a NÉBIH.

A paprikát a kaposvári VITAMIN Expressz 2006 Kft. hozta be az országba, a cég telephelyén április 27-én tartott ellenőrzésen mutatták ki a növényvédőszer-maradékot a zöldségekben. A termék első magyarországi forgalmazója a GAVA Hungária Kft. volt.

Az étkezési paprikában a NÉBIH laboratóriuma lambda-cihalotrin (rovarölő hatású) növényvédőszer-maradékot mutatott ki a megengedettnél nagyobb mennyiségben: 0,1 mg/kg helyett 0,23 mg/kg értéket mértek. Ez a növényvédőszer-hatóanyag a szívó és rágó kártevőkkel szemben nyújt védelmet.

A tétel visszahívása, valamint a további árusító helyek felderítése folyamatban van. 

A NÉBIH közleményében kiemelte, hogy a jogszabály által előírt szermaradék határérték nem tekinthető egészségügyi határértéknek, így bizonyos mértékű túllépése nem jelent minden esetben egészségügyi kockázatot.

Ezeket a határértékeket elsősorban azért állapítják meg, hogy a termés kellő védelme mellett a növényvédő szer használat a lehető legminimálisabb legyen. A forgalomba kerülő termékeknek minden esetben meg kell felelniük ezeknek a határérték-előírásoknak.

Rovatok