Index Vakbarát Hírportál

Matolcsy unokatestvére a saját bankjából adott hitelt a saját cégének

2016. május 13., péntek 14:49

Olyan cégeknek adott hitelt a Szemerey Tamás tulajdonában lévő Növekedési Hitelbank, amik kisebb vagy nagyobb részben Szemerey Tamás tulajdonában vannak, vagy egyértelműen hozzá köthetők. A 444 cikke szerint összesen úgy 7 milliárd forintot osztott ki a saját magához vagy rokonaihoz köthető cégeknek Szemerey bankja, ami egyrészt elég sajátságos módja a cégbirodalom építésének, másrészt sok esetben konkrétan törvényellenes. 

A Bankonzult Energy nevű cég például 100 millió forint hitelt kapott az  - eredetileg a Matolcsy jegybankja által kitalált növekedési hitelprogram pénzeit kiszóró - NHB-tól. Ebben a cégben februárig Szemerey Tamás közvetlen tulajdonos volt, azóta a Bankonzult, Bankonzult Immo és Bankonzult Vill nevű cégein keresztül van itt tulajdona.

Ez viszont még mindig kellően összeférhetetlen a hitelintézetekre vonatkozó törvény értelmében,

ami kimondja, hogy egy bank nem adhat hitelt olyan cégnek, amiben a bankvezetőnek jelentős üzleti érdeke van. 

Ugyanezzel bukott le pár éve a Töröcskei Istvánhoz tartozó Széchenyi Bank, ami miatt végül vissza is vonták a bank engedélyét. Az ügyben eljáró hatóság, a pénzügyi felügyelet viszont azóta már az MNB része, azé az MNB-é, amit Szemerey unokatestvére vezet, így kétséges, mennyire sújt majd le a törvény szigora az NHB-ra.

A Bankonzult Energy mellett kapott még NHB hitelt más cég is, ami így vagy úgy a bankvezérhez kötődik

Ezek mellett kapott még hitelt több olyan cég, ami Szemerey rokonságához vagy alkalmazottaihoz köthető. A 444 számítása szerint összesen 7 milliárd forint juthatott így az NHB-n keresztül a bankár érdekeltségeihez.

Rovatok