Index Vakbarát Hírportál

Az embereknek tudomásul kell venniük, mit akar a Fidesz, erre vannak az MNB-alapítványok

2016. május 15., vasárnap 14:23

Ha valakinek kétségei lettek volna a Matolcsy György fémjelezte Magyar Nemzeti Bank közpénzből létrehozott alapítványainak céljait illetően, annak nem kell többet várnia a mindent kielégítő magyarázatra. Lentner Csaba, az egyik alapítvány, a Pallasz Athéné Domus Scientae kuratóriumi tagja ugyanis teljesen nyíltan kimondta, hogy 

minden egyetemen azt kell oktatni, és a társadalommal is el kell fogadtatni, amit ő és Matolcsy gondol a világról, mert csak így nyerhet a Fidesz 2018-ban.

A kinyilatkoztatás Bayer Zsolt Echo tévés műsorában, a Mélymagyarban hangzott el, és a 444 szúrta ki

Az MNB-alapítványokkal kapcsolatos cikkeinket itt találja.

Lentner, aki korábban a MIÉP képviselője volt, arról beszélt, hogy "egy országban egy kormány úgy maradhat tartós, hogyha az általa vitt gazdasági és társadalompolitikának a szellemi műhelyei erősek". Azt mondta, meggyőződése, hogy a 2018-as választás azon fog múlni, hogy "a mi társadalompolitikai szemléletünket a társadalom mennyire fogja elfogadni". 

Ami egyébként végül is magától értetődő. Viszont azt is hozzátette, hogy ezeknek a szellemi műhelyeknek a munkájával

a közgondolkodást kell megváltoztatni, de országos szinten, hogy az emberek elfogadják, elhiggyék, tudomásul vegyék és akarják ezt a fajta gazdaságpolitikai tevékenységet.

Lentner értelmezésében ugyanis harc folyik az úgynevezett neoliberális gazdaságfelfogás és a Matolcsy által képviselt unortodoxia között. Az ellenállás még él egyes helyeken, de végleg el kell törölni.

Ennek a gondolkodásnak le kell menni minden egyes egyetemre (...) minden egyetemi oktatónak a fejében ez ott kell legyen, a hallgatók (...) rendelkezzenek ezzel a tudással (...) Az egészet, ami idáig volt, le kell cserélni, ki kell iktatni. Utóvédharcok vannak.

Ebben a harcban pedig alapvető fontosságú, hogy az MNB alapítványai támogassák az unortodoxia ellenzői elleni küzdelmet. 

Itt látható az egész teljes valójában, az idézett rész 23:55-nél kezdődik:

Az MNB 260 milliárd forint közpénzzel kitömött alapítványainak pénzszórásáról  itt  írtunk. Az alapítványok kuratóriumait és felügyelőbizottságait irányító szűk, Matolcsyhoz ezer szálon kötődő kör tagjait pedig  itt  mutattuk be.

Legutóbb például az derült ki, hogy Matolcsy alapítványai több ezer példányt vásároltak saját könyvéből, amit amúgy az ő pénzükön adtak ki több tízmillióért.

Rovatok