Index Vakbarát Hírportál

Már kedden betilthatják az Ubert

2016. május 16., hétfő 11:33

Kedden és szerdán ülésezik az Országgyűlés, és a tervek szerint szó lesz az Uber betiltásáról is. A képviselők Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter törvényjavaslatát fogják megtárgyalni, ami lehetővé tenné, hogy a hatóságok blokkolják az alkalmazást, és hogy elvegyék az uberes sofőrök jogosítványát.

A törvényjavaslat indoklása alapján a fővárosi és a megyei kormányhivatalok rendelhetnék el az olyan netes tartalom blokkolását, ami hozzáférést biztosít az olyan diszpécser-szolgáltatásokhoz, mint amilyen például az Uber. A javaslat szerint a blokkolás végrehajtásáról – a büntetőügyekben és a tiltott szerencsejátékhonlapok esetében kialakított megoldást alkalmazva – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság gondoskodna (ennek esetleges technikai részleteiről itt írtunk.) 

A törvényjavaslat alapján az uberes sofőrök a közúti közlekedési előéleti pontrendszerben 9 büntetőpontot kaphatnának, ha lebuknak. Az Uber nemrég 30 ezer aláírást gyűjtött össze tiltakozásul az ellen, hogy a kormány be akarja tiltani a szolgáltatást. A taxisok az Uber ellen tiltakozva múlt kedden lezárták a tiltakozó taxisok a Ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmit.

Rovatok