Index Vakbarát Hírportál

Hatályon kívül helyezték az MVM-vezér felmentését

2016. május 17., kedd 16:54

Másodfokon hatályon kívül helyezte Kocsis István volt MVM-vezér elsőfokú felmentő ítéletét a Pécsi Ítélőtábla kedden, és új eljárás lefolytatását rendelte el - írta az MTI.

Kocsist az ügyészség 14,5 milliárdos hűtlen kezeléssel vádolta, de a Kaposvári Törvényszék tavaly júniusban első fokon felmentette őt, illetve Kovács Józsefet, a Paksi Atomerőmű volt vezérigazgatóját és még négy vádlott-társukat.

Az MVM-et 2005 és 2008 között vezető Kocsisról néhány éve  Az ember, aki mindig mindent túlél  címmel írtunk portrét, de a perújrafelvétel fényében lehet, hogy végül mégsem fog.

Az ügyben kedden hasonló döntés született Kocsis három társával - a másod-, heted- és nyolcadrendű vádlottal - szemben is, ők is új eljárás elébe néznek. Köztük van Szász András, az MVM volt főtanácsadója és Kocsis felesége is, akik első fokon 2-2 év, 5 évre felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.

Ugyanakkor a negyed-, ötöd- és hatodrendű vádlottak esetében a hűtlen kezelés tárgyában a Kaposvári Törvényszék felmentő ítéletét megalapozottnak találta a táblabíróság.

A Kocsis által okozott 14,5 milliárdos kárból egyébként az ügyészség szerint 12,1 milliárd megtérült. Az ügyben az állami tulajdonú áramszolgáltató regionális terjeszkedési terveiről, illetve ezek bebukásáról van szó. Azzal vádolják, hogy indokolatlan szerződésekkel és felesleges befektetésekkel okozott hatalmas kárt a cégnek.

Kocsis az eljárás során azzal védekezett, hogy nem láthatta előre a 2008-as válságot, illetve azt, hogy a tulajdonosok elképzelései megváltoznak.

Rovatok