Index Vakbarát Hírportál

Csehországban is durvul a munkaerőhiány

2016. május 19., csütörtök 15:58

Munkaerőhiánnyal küzdenek a cseh cégek a gazdaság erősödése következtében, több cég felhívta a kormány figyelmét, hogy ha a munkaerőhiány miatt továbbra is vissza kell utasítaniuk a megrendelések egy részét, akkor termelésüket átteszik külföldre, írja az MTI.

Cseh vállalkozói körökben általános a vélemény, hogy a munkaerőhiányt a kormány nem kezeli súlyának megfelelően - írja elemzésében a iHNED hírportál, amely a Hospodárské Noviny gazdasági és politikai napilap internetes oldala. A munkaadói és vállalkozói szövetségek konföderációja szerint több mint

300 csehországi cégnek mintegy 120 ezer új alkalmazottra lenne szüksége.

A cégek ezeket a munkahelyeket külföldi munkásokkal szeretnék betölteni, elsősorban Ukrajnából, de más Európai Unión kívüli országból is. Már hosszabb ideje követelik a cseh kormánytól, hogy egyszerűsítse a külföldi munkaerő bejövetelét Csehországba. A kabinet már hónapok óta mérlegeli a témát, de nem tettek konkrét lépéseket a probléma megoldása érdekében.

Még az ukránok befogadása is legalább egy fél évbe kerül, és a cégeknek nincs ráhatásuk arra, hogy olyanok kapjanak csehországi munkaengedélyt, akikre nekik lenne szükségük. A cseh külügyminisztérium a sokasodó bírálatokra közölte, hogy a közeljövőben 4-5 személlyel megerősítik a cseh konzulátusi hivatalokat Ukrajnában, és egyszerűsítik a vízum elintézésének folyamatát- reagált a vállalatok panaszaira a külügyminisztérium sajtóosztálya. A tárca számításai szerint az idén ötezerre nőhet az ukránoknak kiadott munkaengedélyek száma. A

A cégek azonban ennek a sokszorosát követelik, a legnagyobb hiány elsősorban a hegesztőkből, a különféle gépjavítókból, villanyszerelőkből, varrónőkből és gépkocsivezetőkből van. Csehországban jelenleg mintegy 450 ezer külföldi állampolgárnak van munkaengedélye a hatóságoktól, azonban ezek jelentős része csak kétkezi munkásként alkalmazható, holott a gazdaságnak szakmunkásokra lenne szüksége. Az ukránokon és a szlovákokon kívül a cseh cégek legszívesebben vietnamiakat alkalmaznának a konföderáció felmérésének eredményei szerint. 

Rovatok