Index Vakbarát Hírportál

De mit csinál Magyarországon az a rengeteg ukrán cég?

2016. május 24., kedd 20:41

„A meghatározó vállalkozások körében csökkenőben van a külföldi érdekeltségű cégek aránya, azaz a külföldi tőke szerepe fogyatkozik. Mindez a csökkenés annak fényében szembetűnő, hogy a külföldi tulajdonosi háttérrel rendelkező társaságok általában stabilabb pénzügyi háttérrel és eredményességgel rendelkeznek" − írja közleményében az Opten céginformációs szolgáltató.

„az elmúlt 5 évben 2-3 százalékkal csökkent a külföldi tulajdonosok súlya, és ez a csökkenés elsősorban az 1 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező társaságok körében mutatható ki leginkább" - mondja Pertics Richárd az Opten céginformációs igazgatója.

Ami ennél is érdekesebb, az országonkénti bontás azt mutatja, hogy a Magyarországon tradicionális szereplőnek számító Németország és Ausztria szerepe az átlagnál jobban csökken. 

A német érdekeltségű cégek száma 15 százalékkal, az osztrák érdekeltségűeké közel 10 százalékkal csökkent az elmúlt 5 évben.

A közlemény hozzáteszi, hogy a hazai cégstruktúra tekintetében szintén kétséges fejlemény, hogy

az ukrán tulajdonosokhoz köthető cégek száma 40 százalékkal nőtt, és ezzel Ukrajna felkerült a toplista 2. helyére Németország mögé.

„Sajnos a tapasztalat az, hogy az ukrán kapcsolatú cégek jelentős része nem valódi gazdasági érdeket tükröz, hanem a cégtemetés egyik „szürke” formája” – mondja Pertics Richárd.

Rovatok