Index Vakbarát Hírportál

Elitták a tejpénzt, nincs is több tej

2016. május 25., szerda 11:07

Miközben a fél kormány a szó legszorosabb értelmében a tejtermelőket életben tartó akción dolgozik, a földművelésügyi miniszter meg a tejágazat átfogó stratégiáján, Pölöskei Gáborné Klik-vezér az irányítása alá tartozó iskoláknak szétküldött körleveléből kiderült, hogy ősztől rendesen megvágják az iskolatejprogramot.

Ma naponta nagyjából bő négyszázezer általános iskolás iszik egy bögre tejet vagy kakaót, vagy kap valamilyen gyümölcsös joghurtot, amiért nem ők fizetnek. Az iskolák közvetlenül a magyar gyártó-kereskedőkkel szerződnek a friss termékek kiszállításáról, a pénz pedig az államtól és kisebb részben az uniótól érkezik.

A folyamat meglehetősen bürokratikus, de ez a gyártókat terheli, az iskolák csak átveszik a termékeket, és szétosztják a gyerekeknek. Eddig az ország minden egyes járásából csatlakozhattak az iskolák a támogatott programhoz, ami így idővel egyre költségesebb lett. És ez is lett a veszte. 

A támogatottak listája

Különbségtétel eddig is volt az egyes intézmények között: a földművelésügyi miniszter iskolatej-rendeletének mellékletei szabályozták, hogy mely települések iskolái jogosultak százszázalékos és melyikek csak ötven-, illetve húszszázalékos ártámogatásra. Ez most sem változik, egészen más történik.

Pölöskei körlevele alapján az új korlátozás, hogy csak az alábbi táblázatban felsorolt 98 járás lesz jogosult a szállítási szerződések megkötésére ősztől. A többiek – függetlenül attól, hogy eddig melyik támogatotti körbe tartoztak – kihullanak a programból, szeptembertől ezekben a sulikban nincs reggeli kakaózás. 

A piaci szereplők (az öt legnagyobb ezen a piacon a Fino-food Kft., a Naszálytej, az Egertej, az Abaújtej és a Happy Tej Kft.) számításai szerint ezzel kb. 100-150 ezer gyereket zárnak ki a programból, például teljes Győr-Moson-Sopron megyét, de Pest nagy részét is. Az ügyben érintett, egyik névtelenséget kérő vállalkozó azt is elismerte, hogy ezzel ők is egy biztos, a piacinál egyébként némileg magasabb hozamot termelő üzleti lehetőségtől esnek el, ami a tejiparban válságosnak számító időkben igencsak rossz lesz.

A mostani helyzetben pont ez a pikáns: mindez akkor történik, amikor a kormány – legalábbis kommunikációjában  mindent megtesz az ágazat cégeinek megsegítéséért – úgy, hogy a korábbi években a tejprogramról is nagyon tudatosan, mint az ágazat támogatásának egyik fontos pilléréről kommunikáltak. Jövőre pedig

Az ágazat helyzetéről és a problémák okairól az alábbi cikkünkben részletesen is írtunk:

Nincs több pénz, nincs több tej se

A tejprogram szűkítése egyébként már tavaly elkezdődött: ötödével fogták vissza a kiszállított mennyiségeket – és feltehetően a kiszámlázott költségeket is – azzal, hogy az addigi ötről négyre csökkentették a heti kiszállítási napok számát. 

A gondokat talán az okozhatta, hogy a program az elmúlt években egyre népszerűbb, így egyre költségesebb lett: 2010-ben még csak 400 milliót ittak ki az államkasszából a gyerekek (plusz erre jött 17-18 százaléknyi EU-pénz), tavaly meg már 2,6 milliárdot, és hát most látszik, hogy ez is kevés. 

Megkérdeztük a Földművelésügyi Minisztériumot (FM), hogy mi az oka a bekeményítésnek, és hát pontosan az, amit sejteni lehet: az idei költségvetésből a programra szánt 2,6 milliárd forint kevés, de annyira, hogy a jövőre betervezett és alaposan megemelt 4,2 milliárdos keretből kell előrehozni valamennyit idénre – a pontos összeget nem tudjuk –, hogy év vége előtt ne ürüljön ki teljesen a kassza.

Az FM-ben azon is elgondolkodtak, hogy melyik iskolákat és településeket rakják ki a programból, és hát logikus módon a legnagyobb fenntartó Kliket találták meg a dologgal – az egyházi intézmények támogatása nem változik. „Az iskolatejprogramban a legfrissebb adatok szerint 436 ezer gyermek vesz részt, ebből a Klik által fenntartott intézményekben 368 ezer gyermek részesül iskolatej-ellátásban” – válaszolták kérdésünkre, azt indokolva, hogy miért a Kliknél spórolnak.  

Végül a tavalyi támogatási összegek és a járások besorolásáról szóló 2014-es kormányrendelet egyik melléklete alapján írták össze a fenti táblázatban szereplő 98 járást. Rájuk a jövő évi keret terhére lesz pénz év végéig, és ha ilyen olcsó marad a tej, akkor várhatóan jövőre is.  

(Borítókép: Molnár Zsolt/Index)

Rovatok