Index Vakbarát Hírportál

Legalább félmillióan haltak bele a válságba

2016. május 26., csütörtök 12:52

Akár félmillióan is meghalhattak rákban a pénzügyi válság hatásai miatt 2008-2010-ben, akiknek az életét amúgy meg lehetett volna menteni - ezt állítja egy, a Lancet orvosi folyóiratban megjelent friss tanulmány. A cikk szerzői szerint  az Európai Unióban 160 ezren, az OECD országaiban összesen 260 ezren, világszerte pedig nagyjából félmillióan haltak meg rákban azért, mert a válság alatt növekvő munkanélküliség és az egészségügyi rendszert is érintő egészségügyi megszorítások miatt kiszorultak az egészségügyi ellátásból. Sok országban az egészségbiztosítás a foglalkoztatáshoz kötött, vagyis aki munkanélküli, az nehezebben jut el orvoshoz vagy kap kezelést. Ha pedig kevesebbet költ az állam az egészségügyre, akkor a kevesebb dolgozó, a nagyobb nyomás, a hosszabb sorok, stb., emiatt szintén könnyebben fordul elő, hogy valakinél csak később diagnosztizálják a rákot, mint ahogy kellene. 

A kutatók 70 ország kétmilliárd lakosának 1990 és 2010 közötti adatait elemezték, amiből azt mutatták ki, van kapcsolat a munkanélküliség növekedése, az egészségügyre költött állami pénz csökkenése és a rák okozta elhalálozások növekedése között. Egész pontosan azt találták, hogy  

Ez nem tűnik soknak, viszont sok országban nem egy, hanem ennél jóval több százalékkal vágták meg az egészségügy költségvetését, miközben meredeken nőtt a munkanélküliség, így mindkét hatás miatt nőtt a rákba belehalók száma. A tanulmány szerint viszont ahol általános az egészségügyi ellátás, ott ez valamivel tompítani tudta a növekvő munkanélküliség hatását. 

Rovatok