Index Vakbarát Hírportál

Don Gatto megeszi Csányit reggelire

2016. június 1., szerda 10:49

Giovanni Gatto, a Macskafogó gengszterfőnöke a leggazdagabb magyar mesehős, bűnözésből és pénzmosásból szerzett vagyona 560 milliárd forintra tehető - legalábbis ezt állítja a Forbes magazin magyar kiadása, amely embert próbáló kutatómunkával kiderítette, kik a legvagyonosabb mesehőseink és -antihőseink. 

Gatto elég jól áll a hús-vér vetélytársakhoz viszonyítva is, hiszen majdnem háromszor annyi pénze van, mint a leggazdagabb magyarnak, a koszos 200 milliárddal gurigázó Csányi Sándornak.

De több másik mesehős sem panaszkodhat. A második helyezett az igazságos Mátyás király, aki 318 milliárddal szerepel a listán. A mesebeli Mátyás karaktere természetesen egy történelmi személyen, I. Mátyás uralkodón alapul, aki kora feudalista rendszere jellegéből kifolyólag valóban irtózatosan gazdag volt.

Kérdés persze, hogy ha mai szemmel végigvennénk a középkori földesurakat és uralkodókat, hogy állna a lista. Amint arról nemrég írtunk, Csányi Sándor és a többi korunkbeli oligarcha már majdnem akkora földesurak, mint a régi idők grófjai. Bár az is tény, hogy nem ostromolják Bécs várát magánhadseregeikkel.

A harmadik helyen a Ludas Matyit elnáspángoló, majd megleckéztetett Döbrögi áll 91 milliárddal, a 4. a Süsü, a sárkány Kiskirályfija 68 milliárddal. 

A lista további részén azonban elképesztő zuhanás jön, az 5. helyezett Szaffiéknak már csak 19 milliárdjuk van, de a 7. helyen álló Legkisebb fiú 5-6-tal kell, hogy beérje. A valós listán még a 10. helyhez is 71 milliárdos vagyon szükséges, és 5 milliárddal csak a hátsó traktusokba lehet beférni.

A magazin azt állítja módszertana bemutatásakor, hogy "a lista a fikció és a valóság határán készült", bár törekedtek a mesékből ismert vagyonelemek értékének szakszerű becslésére.

Rovatok