Index Vakbarát Hírportál

A Főtaxi csináltatott egy tanulmányt arról, hogy mindenben nekik van igazuk

2016. június 3., péntek 16:11

A budapestiek 77 százaléka utazott taxival az elmúlt egy évben, miközben 37 százalék uberezett - közölte a Főtaxi Zrt. pénteken, a Trend International piackutató társaság által végzett felmérés alapján, írja az MTI.

Mi ez a kutatás?

A kutatást a Trend International Market Research Kft. készítette a Főtaxi Zrt. megbízásából, 1000 ember megkérdezésével. Az online kutatás 18 és 60 év közötti, budapesti lakosok körében készült, korra, nemre és kerületi lakóhelyre nézve reprezentatív mintán.

A válaszadóknak csak két százaléka utazott kizárólag az Uberrel, a többiek taxit is igénybe vettek az elmúlt 12 hónapban. A Főtaxi a felmérés elkészítésével egyébként belépett a "készíttessünk olyan felméréseket, amikben olyan dolgokra kérdezünk rá, hogy úgy tűnjön, hogy nekünk van igazunk" nevű PR-játékba, amit eddig az Uber járatott csúcsra. Ezek a tanulmányok egyébként nem hazudnak, csak a kérdéseik tendenciózusan vannak feltéve, hogy az adott cég mutogathassa az eredményeket.

Ennek megfelelően a Főtaxi által rendelt felmérésből kiderül, hogy:

Az is érdekes, hogy a felmérés nemcsak az Uberre megy rá, hanem a tüntető taxisokra is. Ennek az az oka, hogy a Főtaxi testületileg kimaradt az eddigi taxis tüntetésekből, ami miatt nemrég az Uber mellett már ellenük is tüntettek a taxisok.

És vajon mi derül akkor még ki a felmérésből?

Természetesen az, hogy a demonstráló taxisokat kevesen kedvelik. A budapesti lakosok mindössze 10 százaléka ért egyet a tiltakozó taxisokkal, 45 százalék a demonstrációtól elhatárolódó piaci szereplők véleményét osztja, további 45 százalék pedig egyik féllel sem tud egyetérteni. A közlemény szerint a válaszadók 91 százaléka nem szívesen ülne be olyan taxis mellé, akiről tudja, hogy részt vett a tüntetésen.

Rovatok