Index Vakbarát Hírportál

A franciák többsége már ellenzi a tüntetéshullámot

2016. június 5., vasárnap 21:52

A kezdeti lelkesedés után a franciák többsége, 54 százaléka mára a munkajogi reform miatti, hónapok óta tartó tüntetéshullám ellen fordult – derült ki egy vasárnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból. A felmérés emellett rámutatott arra, hogy a franciák nagy része továbbra is ellenzi az átalakításokat, amelyek a szakszervezetek szerint megfosztják a dolgozókat jogaiktól – írja az MTI.

Egy hónappal ezelőtt a felmérések még azt mutatták, hogy az állampolgárok többsége felsorakozott a tiltakozók mögött. A francia szocialista kormány számára egyre égetőbb kérdés, hogy még a június 10-én kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság előtt választ találjon a tömegeket megmozgató társadalmi kérdésre, amely miatt szinte megbénult az ország tömegközlekedése és energiaipara.

A június 2-án és 3-án készült közvélemény-kutatás adatai szerint a válaszadók 29 százaléka szívesen venné, ha érvénybe lépne a törvénymódosítás, amely megkönnyítené az alkalmazottak felvételét és elbocsátását, és egyúttal talán csökkentené a makacsul magas munkanélküliségi rátát. Az emberek ugyanekkora aránya szerint vissza kellene vonni a reformot, míg 41 százalék a tüntetők és a kormány közös nevezőre jutásának szükségessége mellett teszi le a garast.

A törvénytervezet elleni demonstrációkat kezdetben a szakszervezetek, a tanárok és a fiatalok vezették, a politikai ellenzék csak azután csatlakozott hozzájuk, hogy a kormány elkezdte áterőltetni a módosítást a parlament alsóházán. Michel Sapin francia pénzügyminiszter szerint a sztrájkhullám nincs jelentős hatással a francia gazdaságra, de a tüntetések elhúzódása hátráltathatja a kilábalást a jelenlegi komor gazdasági helyzetből.

"A sztrájkok eddig részlegesek voltak, és bizonyos szektorokra korlátozódtak" – érvelt Sapin a Les Echos című francia gazdasági napilapnak adott interjújában. A pénzügyminiszter az LCI tévéadónak szintén vasárnap azt nyilatkozta, hogy a szokatlan mértékű párizsi áradások sem lesznek negatív hatással a gazdaságra, mivel az árvíz az országnak csak egy kis területét érinti.

A francia gazdaság a vártnál nagyobb mértékben, 0,6 százalékkal nőtt az első negyedévben a lendületesebb fogyasztásnak és a befektetési kedv növekedésének köszönhetően. Ráadásul a munkanélküliségi ráta is csökkent áprilisban, sorozatban már másodszor.

A törvény szenátusi vitája június 14-én – a labdarúgó Európa bajnokság alatt – kezdődik, a szakszervezetek aznapra hirdettek ismét országos tiltakozónapot, egy hatalmas nagygyűléssel Párizsban. Elemzők szerint a kormány várhatóan a szenátusi vitában, majd a végső elfogadást megelőző újabb nemzetgyűlési szavazás előtt módosítani fog a törvényen, de a folyamatot felfüggeszteni nem áll szándékban.

Rovatok