Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő szárazság sújtja Vietnamot

2016. június 8., szerda 08:41 | aznap frissítve

Kilencven éve a legsúlyosabb szárazság sújtja a Mekong-deltát, Vietnam fő rizstermő vidékét, komolyan visszavetve a termést, írja az MTI.

A gazdaságoknak már régebben gondot okoz, hogy a Mekong kínai szakaszán megépült duzzasztógátak miatt csökkent a folyó vízszintje, és a behatoló tengervíz sóssá teszi a talajt. A föld minőségét az is rontja, hogy a kormányzat ragaszkodik az évi háromszori rizsaratáshoz az optimális kettő helyett, így pedig tönkremegy a talaj. Ez a közel száz éve nem látott szárazsággal párosulva parasztgazdaságok sokaságát teszi tönkre.

A Mekong-delta Vietnam évi 25 millió tonnás rizstermelésének a felét adja, ennek 90 százaléka külföldre kerül, főleg Kínába, a Fülöp-szigetekre és Indonéziába szállít. A Mekong-delta 1,7 millió hektáros termőterületéből 100 ezer hektárt már tönkretett, 140 ezer hektáron pedig súlyos kárt okozott a szárazság. A termés becslések szerint mintegy 10 százalékkal csökken.

Vietnám a világ harmadik legnagyobb rizsexportőre India és Thaiföld után. Az időjárás idén az első három ország semelyikében sem ideális, Indiát szokatlan hőhullám sújtja, Thaiföldön pedig Vietnamhoz hasonlóan a vártnál kevesebb a csapadék. Ennek eredményeképpen a rizs világpiaci ára jelentősen feljebb mehet. 

Rovatok