Index Vakbarát Hírportál

Francia jegybankelnök: Felborítja a pénzpiacokat a Brexit

2016. június 12., vasárnap 11:59

Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból súlyos gazdasági kockázatokkal járna Európa számára - jelentette ki a francia jegybank elnöke, François Villeroy de Galhau, aki a német Welt am Sonntag lapnak adott interjúban egyúttal védelmébe vette az EKB monetáris politikáját.  Amennyiben az Egyesült Királyságban a többség június 23-án a kilépés mellett szavaz, annak súlyos következményei lehetnek - idézte a jegybank elnökét az MTI.

Ha szerencsétlen módon bekövetkezne a Brexit, az rövid távon fel tudná borítani a pénzpiacokat

- mondta François Villeroy de Galhau. A későbbiekben felvetődhet majd az a kérdés is, hogyan lehet egyáltalán pénzügyi műveleteket végrehajtani az uniós belső piacon.

Nagy-Britannia nem tagja ugyan az euróövezetnek, számos közgazdász szerint azonban kilépése az Európai Unióból visszavetné a gazdasági növekedést és negatív hatással lenne az Európán belüli kereskedelmi forgalomra és a tőkeáramlásra.

„Az Európai Központi Bank (EKB) azonban ura a helyzetnek” - hangsúlyozta az interjúban a francia jegybank elnöke. Megjegyezte, hogy az EKB zérókamat-politikával és államkötvény-vásárlásokkal, illetve újabban vállalati kötvények vásárlásával is igyekszik felpörgetni a gazdasági aktivitást, ami az intézkedés bírálói szerint túllépi mandátuma kereteit.

Olasz meló

A francia jegybankelnök az interjúban védelmébe vette Mario Draghi EKB-elnök által követett politikát, mondván „Németország az egyetlen ország a világon, amelyik komolyan úgy gondolja, hogy az EKB monetáris politikája azért olyan amilyen, mert az elnöke olasz”. Szerinte az EKB-nak nagyobb gondot kellene fordítania politikájának az elmagyarázására.

A nagy kereskedelmi bankok körében is növekszik az elégedetlenség az EKB monetáris politikájával szemben. A Deutsche Bank elemző szerint például „hét évnyi egyre aggresszívebb monetáris politikai intézkedések után egyre világosabban látszik, hogy a mennyiségi monetáris lazító intézkedések további bővítése és a zérókamat-politika már az euróövezet hosszú távú stabilitását veszélyezteti”. Robert Halver, a Baader-Bank tőkepiaci szakértője pedig a vállalati kötvények vásárlásával kapcsolatban megjegyezte, hogy „még ez a huszárvágás sem lesz képes fordulatot hozni a vállalati beruházásokban az euróövezetben”.

Rovatok