Index Vakbarát Hírportál

Ócskák a magyar lakások

2016. június 12., vasárnap 15:22

Budapesten van az ország legidősebb lakásállománya, az átlagkor 52 év, ám ez részben annak köszönhető, hogy tömegek költöztek ki az agglomerációba - írja a Portfolio.hu. Ennek a velejárója, hogy Pest megyében a legfiatalabbak a lakások, ott a 40 évet sem éri el a lakások átlagos kora. Persze a minőséget nem csak a kor határozza meg, és a szépen karbantartott százéves házak akár jobb állapotban is lehetnek, mint némelyik 30-40 éves ingatlan. 

Győr-Moson-Sopron megyében elég jó az ingatlanhelyzet, a határ közelsége és Győr erősödő iparvárosi szerepe miatt sok a 25 éves vagy annál fiatalabb lakás. Ebben a megyében építik a legtöbb új lakást a teljes állományhoz képest, bár itt is csak  0,6 százalék körül mozgott az arányuk.

Komfortosságban a fővárosi, valamint a Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyei lakásállomány vezet, itt az otthonok 70-80 százaléka összkomfortos. Az országos átlag ehhez képes elég cudar, csupán 60 százalékos. Nógrád, Somogy, Békés, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun megyében még az 50 százalékot sem éri el az arányuk. A községek,nagyközségek lakásai vannak a legrosszabb helyzetben, azokban a komfort nélküli ingatlanok aránya megközelíti a 10 százalékot.

A Portfolio.hu elemzése szerint a magyar lakásállomány nagy részét nem érdemes felújítani. A komfort nélküli és félkomfortos ingatlanokat egyszerűbb és olcsóbb ledózerolni, és újakat építeni helyettük. Komolyabb ingatlanfejlesztési projektek azonban csak a fővárosban és környékén, valamint a jó gazdasági lehetőségeket tartogató városok körzetében vannak, a leszakadóban lévő országrészek tovább növelik lemaradásukat.

Rovatok