Index Vakbarát Hírportál

Kínai kézbe kerülhet a Kuka

2016. június 13., hétfő 07:50

A Siemens vezére közölte, hogy cégének nem kell a Kuka nevű robotgyártó, és szerinte teljesen rendben van, ha kínai kézbe kerül a vállalat - írta a Reuters.

Az ügy jelentősége, hogy a Kukára tett kínai vételi ajánlat kapcsán heves vita indult Németországban a kínai cégek európai terjeszkedéséről. A kormány vizsgálni kezdte, hogy egyáltalán el szabadna-e adni a német ipar számára kulcsfontosságú technológiákat szállító céget. Sigmar Gabriel gazdasági miniszter pedig arról beszélt, hogy szigorúbb korlátozásokat kellene bevezetni a felvásárlásokra vonatkozóan.

A kínai Midea háztartásigép-gyártó cég 4,5 milliárd eurós (mai árfolyamon 1405 milliárd forintos) vételi ajánlatot tett a Kukára, amely ipari robotokat és gyárautomatizációs rendszereket szállít.  

Magyarországon persze inkább a zárt rendszerű szemétgyűjtés kidolgozása miatt ismerős a német cég neve, amely mára egy elég fontos láncszeme a német iparnak.

Gabirel korábban arra akarta rávenni a Siemenst, hogy vegye meg a Kukát a kínaiak helyett, de a cég vezérigazgatója, Joe Kaeser ezt elutasította.

Mire Norbert Röttgen, a német parlament külügyi bizottságának konzervatív elnöke közölte, hogy új szabályokat kell hozni a kulcsfontosságú technológiák és know-how eladásának megakadályozására.

A téma már csak azért is aktuális, mert Angela Merkel német kancellár hétfőn Pekingben tárgyal, ahol vélhetően ez is szóba kerül. Ráadásul az ankét egyik fő témája az lesz, hogy az Európai Unió megadja-e az úgynevezett piacgazdasági státust Kínának a Kereskedelmi Világszervezet szabályai szerint. Ezt elvileg decemberig meg kellene tenni, de az EU nagyon nem szeretné, mivel ez azt jelentené, hogy többé nem tudna védővámokkal védekezni a kínai dömping ellen, ami a mai napig jelentős problémát okoz az európai cégeknek.

Rovatok