Index Vakbarát Hírportál

Durva megszorításokat lengetett be a brit pénzügyminiszter Brexit esetére

2016. június 15., szerda 08:57

A brit pénzügyminiszter szerint jelentős 30 milliárdos fontos lyukat ütne a költségvetésen, ha a brit EU-tagságról jövő csütörtökre kiírt népszavazáson a választók többsége a kilépésre szavaz, írja a Guardian. George Osborne azt mondta egy szerdai kampányrendezvényen, ha a Brexit-pártiak nyernek, adóemeléseket és kiadáscsökkentéseket tartalmazó pótköltségvetést kell beterjeszteni.

Az adóemelés az alkoholt, a személyi jövedelemadót és a benzint is érintené. Az alap szja-kulcsot két százalékkal 22 százalékra húznák, a maximálisat pedig 40-ről 43-ra. A benzin és az alkohol adója ennél is jobban, 5 százalékkal emelkedne. Ezek az intézkedések mintegy 15 milliárdot hozna a számítások szerint. Ezen felül még meg is kellene spórolni ugyanennyi pénzt, hogy egyensúlyban legyen az államháztartás, így a Brexit megkurtítaná az egészségügyi, oktatási, védelmi célokra szánt összeget is, továbbá a közlekedésre és az önkormányzatok támogatására is kevesebb jutna. 

George Osborne azt mondta, jobban aggódik most, mint a 2008-as gazdasági válság kirobbanásakor, és hogy az EU elhagyása után sorozatban kényszerülnének vészköltségvetések elfogadására. A Brexit mellett kampányolók szerint Osborne szavahihetősége bánná, ha ilyen intézkedéseket vezetnének be, és hogy ő és David Cameron miniszterelnök távozni kényszerülhetnek pozícióikból. Steve Baker, a Konzervatív Párt egyik vállaltan a kilépés mellett kampányoló tagja szerint a megszorítócsomag ellen lázadás törne ki a párton belül. 

A piac is egyre meredekebb veszteségekkel reagál a Brexit-párti tábor előnyét jelző legutóbbi közvélemény-kutatási adatokra. A befektetői félelmek hatására a Londoni Értéktőzsde irányadó FTSE-100-as indexét alkotó száz legnagyobb vállalat együttes piaci tőkeértéke 100 milliárd fonttal (40 ezer milliárd forinttal) zuhant az utóbbi négy kereskedési napon, a font pedig kéthavi mélypontra gyengült.

Rovatok