Index Vakbarát Hírportál

Mészáros Lőrinc megszabadult a Bakony Hústól

2016. június 15., szerda 08:12 | aznap frissítve

Mészáros Lőric eladta cégbirodalmának egyik ismert darabját, a Bakony Hús Kft.-t - írja a Népszabadság iparági forrásokra hivatkozva. A vevő cég korábban tisztítószert árult, de tulajdnosai hamarosan nagyágyúvá válhatnak a közétkeztetésben. 

A Veszprém melletti húsüzem a Mészáros élelmiszeripari birodalmát irányító Búzakalász Felcsút 66 Kft. birtokában volt, nemrég hoztak létre külön céget, ami átvette. A 2015-ös beszámolót már a Bakony Hús Kft. nyújtotta be önálló egységként, pár héttel később pedig már meg is válnak tőle.  Az ezek szerint eladásra készített cég tavaly csaknem 1,4 milliárd forintos forgalom mellett bő 200 millió forintos adózott profitot produkált, ami alig hihetően jó eredmény a nagy mennyiségben beáramló import fagyasztott tőkehús miatt vergődő magyar húsiparban. 

A vevő egy bizonyos Benoit and Augusten Húsipari és Kereskedelmi Kft., amelyet korábban Simglass Kft.-nek hívtak, főtevékenysége porcelán-, üveg- és tisztítószer-nagykereskedelem volt. Tavaly esett át a cég név- és tulajdonosváltáson, aztán profilt is váltott: 2016 elején kezdte felvenni tevékenységi körei köze az állattenyésztéssel illetve húsiparral kapcsolatos tevékenységi köröket. A cég tőkéjét márciusban félmillióról 303 millióra emelték. 

A társaság eredményessége alapján az nem látszik, honnan volt pénz a vételárra, ami valószínűleg elég magas lehetett: a Népszabadságnak nyilatkozó forrás 300 millió forint körüli összegre becsülte a cég vagyonát berendezésekkel együtt, amihez további sok százmilliós tétel adódhat hozzá a tavalyi szép eredmények miatt. A B&A a Céginfóban szereplő utolsó, 2014-es beszámolója szerint 74 ezer forint üzemi eredményt ért el. A cég tulajdonosa Bihari Ágnes, akinek férje Bihari Attila több közétkeztetéssel foglalkozó vállalkozásban, például a Kórház- és Menzaétkeztetés (KEM) Szolgáltató Kft.-ben tulajdonos is. A közétkeztetési szektor a hírek szerint államosítás előtt áll, jó üzlet lesz beszállítónak lenni. 

Rovatok