Index Vakbarát Hírportál

Rászólt Matolcsyékra az Európai Központi Bank elnöke

2016. június 15., szerda 14:37

Kapott egy kis lelki fröccsöt a az Európai Központi Bankot vezető Mario Draghitól Matolcsy György és jegybankja abban a válaszban, amit Molnár Csaba EP képviselő kérdésére adott. Ahogy a Portfolio.hu idézi Draghi június 14-én kelt válaszát, az EU alapszerződésének 123. cikke "megtiltja mind az EKB, mind a nemzeti központi bankok számára államadósságot megtestesítő értékpapírok vásárlását közvetlenül az elsődleges piacon. A másodlagos piacon végrehajtott államkötvény-vásárlásokat pedig - amelyek elvben nem sértik a monetáris finanszírozás tilalmát - nem szabad a monetáris finanszírozás tilalma céljainak megkerülésére használni, amint azt a 3603/93/EK tanácsi rendeletből is kiderül".

Draghi arra is emlékezteti a levelében a Magyar Nemzeti Bankot, hogy a szabályozás  a jegybankoktól jogilag elkülönülő, ám közvetlen befolyásuk alatt működő entitásokra is vonatkozik,  ha azok olyan közvetítő mechanizmus szerepét töltik be, amely potenciálisan lehetőséget biztosít a monetáris finanszírozás tilalmának megkerülésére. Éppen ezért 

a magyar jegybanknak gondoskodnia kell arról, hogy az alapítványoknak juttatott pénzből  sem közvetlen, sem közvetett módon ne finanszírozzák az államot.

Márpedig most éppen azt teszik, a jegybanktól kapott pénz nagy részét, 197,3 milliárd forintot ugyanis magyar államkötvények vásárlására költöttek a Pallas Athéné alapítványok. A jövőben viszont inkább ingatlanokba fektetnék majd az alapítványok a vagyonukat állampapírok helyett, részben pont azért, mert az EKB emiatt csúnyán néz Matolcsyékra. 

Mario Draghi levele végén azt írja, hogy az EKB még információkat gyűjt az MNB alapítványainak befektetési stratégiájáról és tevékenységéről, hogy megállapítsa, vajon megszegték-e a monetáris finanszírozás tilalmára vonatkozó szabályt. 

Rovatok