Index Vakbarát Hírportál

Új buszokat vesznek a Volánok is

2016. június 16., csütörtök 09:10

A Volán társaságok, illetve a jogutódjaik hároméves feltételes közbeszerzési pályázatot írnának ki új autóbuszok beszerzésére, ehhez 35 milliárdot kapnak az államtól, mondta le a Világgazdaságnak az NGM.

Kérdéses, hogy Budapesttől eltérően itt megvehetik-e a majd legjobb ajánlatot jelentő buszt vagy drágábban kell részben magyar buszt is venniük, esetleg végül mindkettőnél tízmilliárdokkal drágábban ki kell szervezniük egy ismerős cégnek.  A budapesti tapasztalatok eddig a következők a mostani buszbeszerzésnél:

Hasonló szavak

Aggasztó, hogy a Volánoknál ismét a most összerakott buszstratégiára hivatkozva bemondták, hogy a magyar buszgyártóknak fognak megrendelést biztostani, és nem az a cél, hogy olcsón vegyék a lehető legjobb buszokat a Volánok.

"Az állam ezáltal hosszú távú megrendelést biztosítana a magyarországi autóbuszgyártóknak. Ez az egyik eleme a magyar autóbuszgyártási stratégiához kapcsolódó cselekvési tervnek, amelyet az érintettek bevonásával a gazdasági tárca készített el, és amit nemrég fogadott el a kormány" - mondta el Lepsényi István, az NGM egyik államtitkára. De még hozzátette, hogy azt a versenyszabályaink miatt "nem garantálhatja" persze, hogy magyarok fogják nyerni a tendereket. 

Az még nem dőlt el, hogy mikor írják ki a pályázatokat, a Volánok most mérik fel, hogy hány busz kéne nekik. A több mint hatezer busszal rendelkező Volánoknála a buszok átlagos életkora több mint 14 év, ami elég soknak számít.

Rovatok