Index Vakbarát Hírportál

A kukaholding szerint minden rendben a kukaholdinggal

2016. június 17., péntek 14:23 | aznap frissítve

Csütörtökre sajtóbeszélgetést szervezett a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t vezető Weingartner Balázs, ahol minden résztvevőt igyekeztek meggyőzni arról: minden a legnagyobb rendben a mostanában botrányoktól hangos szemétszállítási ágazatban. 

Weingartner a délelőtti sajtóeseményen vázolta az átalakítás okait: a szemétszállítás országosan 174 közszolgáltató végzi különböző árakon, minőségben, szakmai tartalommal, az uniós forrásokra sem összehangoltan pályáztak, így egyes helyeken felesleges eszközállomány alakult ki, másutt hiány van.

A szolgáltatók csak az elmúlt időszakban 14 milliárdos veszteséget halmoztak fel,

mert az eddigi rendszer nem biztosította a fenntarthatóságukat, az ország szegényebb részeiben működő cégeknél a kintlévőségek is folyamatosan növekedtek a nem fizető felhasználók miatt. 

Ezért az állam gondolt egyet, és a szokásos recepthez nyúlva központosította az ágazatot, a feladatokat állami és önkormányzati részekre osztva szét. Az államon keresztül az NHKV Zrt. felel a koordinációért és az országos szintű szervezésért a hulladékgazdálkodási terv alapján. A pénzt is ők szedik be az ügyfelektől, amit aztán bizonyos megfontolások alapján visszaosztanak a feladatokat továbbra is végző önkormányzati tulajdonú közszolgáltatóknak.

Az egésztől azt remélik, hogy egységes szintet ér el szolgáltatás minősége és közelebb kerülünk a hulladékra vonatkozó uniós irányelvek betartásához. Weingartner Balázs szerint az új rendszer amellett, hogy mindenben hatékonyabb és jobb lesz, képes lesz

a rezsicsökkentés vívmányainak fenntartására és esetleges továbbfejlesztésére. 

A rendszer április 1-jén állt fel, a szolgáltatók ennek fényében március 31. óta nem számlázhatnak. Az NHKV számlázási rendszere viszont még nincs kész, mivel Weingartner tájékoztatása szerint nehezen rendezik össze a szolgáltatók által az ezerféleképpen tárolt adatokat. Az átmeneti időszakban bérszámlázást alkalmaznak, az erre a feladatra jelentkező szolgáltatók állítják ki az NHKV helyett a számlákat.

Az átmeneti rendszer ugyanakkor nem zökkenőmentes: a nonprofit formában működő, önkormányzati tulajdonú hulladékos cégek egy részét már az átállás előtt térdre kényszerítette a rezsicsökkentés és az újabban bevezetett díjak, ők nemhogy a rekultivációra nem tudtak félretenni, de napi működésüket is borotvaélen egyensúlyozva abból finanszírozták, ami az ügyfelektől befutott hónapról hónapról (negyedéves számlázásúak esetében 3 havonta).

Eddig két szolgáltató jutott konkrétan arra a pontra, hogy az általuk kezelt településeken rohadó szeméthalmok réme fenyegessen, az Észak-Pest Nyugat-Nógrád Megyei Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Tiszta Vidékért Kft., ezek helyett már felmerült a katasztrófavédelem mint kényszerszolgáltató bevonása. A Tisza Vidékért végül kapott gyorssegélyt az NHKV-tól, így a probléma átmenetileg megoldódott. 

Weingartner azért hangsúlyozta, hogy közel sem minden szolgáltató van csődközelben, eddig csak 56 fordult az NHKV-hoz részelszámolási kérelemmel, vagyis kért sürgős pénzügyi segítséget az április óta elvégzett szolgáltatás költségeinek megtérítésére. Az összes beérkezett kérelem együtt 5 milliárd forintot tesz ki,

ez túllépi a jelenleg rendelkezésre álló 4,8 milliárdos tőketartalékot,

de emiatt nem aggódik a holding vezetője, mert nem adják meg mindenkinek a kért összeget, csakaz április-júniusi időszak működési költségét térítik meg. Ezen kívül Weingartner szerint azért sem lesz probléma, mert rövidesen beindul a számlázás: július elejére szeretnének elkészülni vele, de a biztonság kedvéért hivatalosan október 1-jét ígérnek. Ugyaneddig készítik el a megfelelőségi véleményeket a szolgáltatókról az alapján, képesek-e az elvárt színvonalon teljesíteni a feladatukat. 

A kukaholding a NAV-val karöltve magára vállalja az április óta keletkezett tartozások behajtását is, de a korábbi követeléseket a közszolgáltatóknál hagyják. A tartozások és a működési veszteségek az utóbbi években becslések szerint 80-100 milliárd forint körüli összegre rúgnak, hogy ezzel mi lesz, azzal az NHKV nem foglalkozik. Szabó Zsolt  kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár  korábban azt mondta, a cégek próbálják meg piaci alapon kitermelni ezt a pénzt forprofit tevékenységekből.   

(Borítókép: Illusztráció, fotó: MTI/Bugány János)

Rovatok