Index Vakbarát Hírportál

Orbánnál és Matolcsynál is pesszimistább a Századvég

2016. június 20., hétfő 17:08

Erre az évre csak 2,1 százalékos GDP növekedésre számít a kormány legkedvesebb agytrösztje, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzésében. Ez jóval alacsonyabb, mint a 3 százalékos növekedés, amiről Orbán Viktor miniszterelnök szokott beszélni, de annál is, amit a kormány vagy a Magyar Nemzeti Bank jelez előre az idei évre. 

A kormány az Európai Bizottságnak április végén elküldött konvergenciaprogramjában 2016-ra 2,5 százalékos GDP növekedéssel számolt, 2017-re pedig 3,1 százalékos növekedést vár, az MNB legutóbbi, márciusi inflációs jelentésében pedig 2,8 százalékos növekedést vár az idén, jövőre pedig 3 százalékos növekedéssel számol. A Századvég a 2017-es növekedéssel kapcsolatban viszont optimistább a kormánynál és a jegybanknál, a cég szerint jövőre akár 3,2 százalékkal is nőhet a gazdaság.

A Századvég szerint a növekedéshez idén leginkább a fogyasztás 4,1 százalékosra várt bővülése járulhat hozzá, amit a személyi jövedelemadó csökkentése, a bérek emelkedése, a munkanélküliség mérséklődése és az hajt, hogy évek törlesztése és spórolása után a háztartások hajlandóbbak költekezni. Az uniós támogatások elapadása miatt viszont a beruházások az elemzőcég szerint idén 5,8 százalékkal esnek majd vissza. 

Rovatok