Index Vakbarát Hírportál

Putyin hatalmasat kénytelen privatizálni

2016. június 20., hétfő 07:28

Olyan nagy bajban van az orosz költségvetés, hogy kénytelen lesznek piacra dobni az egyik legftontosabb állami cégüket is. Ugyanis Moszkva vevőket keres a Rosznyeft 19,5 százalékos részvénycsomagjára, elsősorban kínai és indiai befektetőknek adnák el a tulajdonrészt - írja a Bloomberg értesüléseire hivatkozva a Portfolio.

Az eladásból Moszkva alsó hangon 11 milliárd dollárt remél, így ez a valaha volt legnagyobb privatizáció lehet az országban.

A befolyó pénz enyhíthetné az orosz költségvetés helyzetét, melyre az alacsony olajárak miatt a külföldi szankciók is rányomják bélyegüket. Kína és India hivatalosan is jelezte érdeklődését a Rosznyeft iránt.

A Rosznyeft részvényei 5 százalékkal értékelődtek fel a pénteki kereskedésben, az idei évben a papírok már 43 százalékot emelkedtek. A Rosznyeft piaci kapitalizációja ezzel már közel 53 milliárd dollár.

Oroszországra az amerikai és európai uniós szankciók, az olajárzuhanás, valamint a túlságosan is olajfüggő gazdaságszerkezet miatt elég nagy bajban van, ezt jelzi a mostani lépés is. Jellemző, hogy a másik nagy olajdiktatúra, Szaúd-Arábia is az állami olajcége piacra dobását fontolgatja, hogy egy kis pénzhez jusson.

Rovatok