Index Vakbarát Hírportál

Csepreghy: Napi 28 utasnak épült a felcsúti kisvasút

2016. június 21., kedd 12:47

A kormány sosem állította, hogy naponta több ezer utas fogja használni a kiemelt uniós beruházásként épült felcsúti kisvasutat - ezt mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára a 444-nek . Az államtitkár arra, a brit Telegraph-ban megjelent cikkre reagált ezzel, ami szerint az EU csalás elleni hivatala vizsgálatot indított Orbán Viktor liblingprojektjével kapcsolatban, és ami azt is írja, hogy a kormány napi 2500-7000 utast ígért a kisvasútra. Csepreghy szerint ez egy teljes félreértés, a kisvasutat előkészítő dokumentumokban is

évi 10 ezer, vagy naponta átlagosan 27-28 utassal számoltak.

A napi 2500-7000 fős adatról az Átlásztó írt először, amely a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól kérte ki az adatokat, amik viszont a Miniszterelnökség szerint nem a felcsúti kisvasútra, hanem a Bicske és Lovasberény közötti, normál nyomtávú vasútfejlesztésre vonatkoznak. Hogy miért ezt küldte el az NKH az Átlátszónak ahelyett, amit a lap kért, azt a Miniszterelnökség nem tudta megmondani. 

Ráadásul az adatok, amiket az Átlátszó közölt, a férőhely-kapacitásra vonatkoznak a várt utasszám helyett.  Igaz, nem volt nehéz félreérteni a kikért dokumentumot, abban ugyanis a férőhely-kapacitásról szóló táblázat a "Tervezett utasforgalom" című alfejezetben szerepel. 

Így persze még nagyobb kérdés, hogy miért volt kiemelten fontos 600 millió forint uniós pénzt költeni egy olyan vasútra, amit kevesebben használnak egy nap, mint ahányan a 70-es trolira felszállnak egyszerre egy szerda délután. Azzal viszont Csepreghy szerint nem vádolható a kormány, hogy átverték volna az EU-t. 

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a kormány tudomása szerint még nem indult EU-s eljárás Magyarország ellen, legalábbis hivatalos értesítés erről még nem érkezett. 

Rovatok