Index Vakbarát Hírportál

Franciaországban betiltották a csütörtöki szakszervezeti tüntetést

2016. június 22., szerda 12:20

Erőszakos cselekményektől tartva a francia hatóságok szerdán betiltották a szakszervezetek csütörtökre tervezett párizsi felvonulását, írja az MTI. A szakszervezetek továbbra is a  munka törvénykönyvének módosítása ellen tiltakoznának, ha hagynák nekik, ma azonban olyan döntést hoztak a hatóságok, amire évtizedek óta nem volt példa, és nem engedélyezték az akciót. 

A hatóságok azt szerették volna, ha a hét elégedetlenkedő szakszervezet ülősztrájkot rendez, amelyet a biztonsági erőknek sokkal egyszerűbb lett volna kordában tartania. A szakszervezetek ebbe nem egyeztek bele, így a körzeti rendőrség közleménye szerint nem látott más megoldást, minthogy betiltsa a tüntetést.

Két szakszervezet vezetője válaszul azonnali meghallgatást követelt Bernard Cazeneuve francia belügyminisztertől. Christian Paul szocialista törvényhozó az I-Télé tévécsatornának adott interjújában "történelmi tévedésnek" nevezte a demonstráció betiltását. "Ez az első alkalom 1958 óta, hogy egy kormány, egy miniszterelnök betiltja a legjelentősebb szakszervezetek által szervezett tüntetést" - mondta.

A demonstráció betiltása előtt nem sokkal Jean-Claude Mailly, a Munkáserő (FO) nevű szakszervezet vezetője Manuel Valls francia kormányfőt tette felelőssé a párbeszéd zátonyra futásáért. Mailly az RMC francia rádióadónak azt mondta: "a tekintélyelvűségébe csontosodott" miniszterelnök a betiltással azt kockáztatja, hogy "Franciaország csatlakozik a demokráciának nem nevezhető országok sorához".

A szakszervezeteknek már több mint három hónapja tüntetnek folyamatosan a kormány tervezett munkajogi változtatásai ellen, amelyek elméleti célja a tíz százalék feletti munkanélküliségi ráta csökkentése, csakhogy a munkavállalói jogok csorbításával tervezik elérni, ami nem tetszik a franciák jelentős részének.

A tiltakozások többször a demonstrálók és a rendőrök közötti összecsapásokba torkolltak, sokan megsérültek, többeket pedig letartóztattak. Kedden több mint 130 ezren írták alá azt az internetes petíciót, amely a "Nem tartom tiszteletben a tüntetés betiltására vonatkozó döntést" címet viselte. A szakszervezetek június 28-ra újabb megmozdulást hirdettek Párizsban.

Rovatok