Index Vakbarát Hírportál

Komolytalan volt az MNB-alapítványok belső vizsgálata?

2016. június 22., szerda 09:44

A Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsága anélkül tett pontot az alapítványok ügyében folytatott vizsgálat végére, hogy közölte volna a hat fős testület egyetlen különvéleményét, írta a Világgazdaság. Pedig a különvéleményt megfogalmazó delegált több kifogásolható elemet is talált a jelentésben.

A Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsága a jegybanki alapítványokkal kapcsolatban folytatott nyomozásában mindent rendben talált, ám az eljárás záródokumentumából teljesen kimaradt a hat fős testület jobbikos delegáltjának, Nyikos Lászlónak a különvéleménye. A lap úgy tudja, Nyikos korábban megküldte különvéleményét társainak, ám ezt a kiadott közleményben teljesen figyelmen kívül hagyták.

Pedig Nyikos többek között azzal sem értett egyet, hogy a vizsgálattal megbízott kormánypárti delegált csak azt nézte meg, hogy az MNB a Pallas Athéné-alapítványok létrehozásával betartotta-e a hatályos jogszabályokat. Az említett kormánypárti tag indoklása szerint azért nem végzett átfogóbb vizsgálatot, mert a jogszabály szerint a felügyelőbizottságnak erre nincs lehetősége. Csakhogy Nyikos szerint a felügyelőbizottság szándékosan és indokolatlanul korlátozta önmagát a mélyrehatóbb vizsgálatban.

Nyikos azt is kifogásolta, hogy a jelentés azt a törvényi lehetőséget, miszerint az MNB alapítványt hozhat létre, "elvárásnak" nevezi, ám véleménye szerint a jegybanktörvény ilyet nem állít.

Hasonló álláspontot képviselt a 2014-es választások miatt feloszlatott, előző felügyelőbizottság is, amely kijelentette, hogy: a jegybanktörvény rendelkezéseiből közvetlenül nem vezethetők le olyan nagyszabású programok, mint például az Értéktári program, amely nemzeti szinten fontos feladatokat tűz ki célul, de részben átveszi egyes állami intézmények feladatkörét.

A felügyelőbizottság szeptember végén közölte, vizsgálatot indítanak, hogy kiderüljön, jogszerűek voltak-e az MNB ingatlanvásárlásai, és rendben volt-e a Pallas Athéné alapítványok létrehozása. Papcsák Ferenc, a bizottság elnöke azt ígérte, hogy az eredményről is tájékoztatni fogják  majd a lakosságot.

Rovatok