Index Vakbarát Hírportál

A menzák több mint fele 3-as vagy rosszabb osztályzatot gyűjtött be a Nébihtől

2016. június 23., csütörtök 16:30

1701 főzőkonyhát vizsgáltak meg a minőségvezérelt közétkeztetés program első évében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakmai szakemberei, írja a Nébih honlapján. A meglepetésszerű helyszíni szemléken a konyhák több mint 7 százaléka ért el jeles eredményt, ugyanakkor 6 százalékuk elégtelenre vizsgázott. A gyengébb eredményekért büntetés nem jár, ezeken a helyeken a NÉBIH a hibák javításához és a fejlesztéshez nyújt szakmai segítséget.

Magyarországon 3000-3500 főzőkonyhán és 6500 tálalókonyhán naponta másfél-kétmillió, többségében gyermek, beteg vagy idős ember étkezik. A felszolgált ételekkel kapcsolatban az utóbbi időben egyre több a minőségi kifogás, amik gyakran jogosak a Nébih szerint is, ezért indították a minőségvezérelt közétkeztetés-programot.

A leggyakoribb hibák között szerepelt, hogy a dolgozók nem ismerik a munkakörükhöz tartozó élelmiszerbiztonsági szabályokat, az eszközök és edények mosogatása nem megfelelő, valamint, hogy az étlapon nem tüntetik fel az ételek összetételét. A helyiségek, berendezések és eszközök tisztaságával is sok helyen volt probléma. A jó higiéniai útmutatót (GHP) a konyhák csaknem 60 százalékában nem ismerik.

Rovatok