Az Európai Unió gyorsvészjelző rendszerén (RASFF) a lengyel hatóságtól érkezett az a bejelentés, miszerint magas szorbinsav tartalmat mutattak ki asztalt sárgabarackban, írja a kormány honlapja.
A TESCO sajátmárkás termékeként forgalmazott, 400g-os kiszerelésű, Törökországból származó aszalt sárgabarackból Magyarországra is érkezett. A laboratóriumi vizsgálatok a megengedett határértéket (1000 mg/kg) meghaladó mennyiségű, 1211 mg/kg szorbinsav tartalmat mutattak ki a termékben.
Tételazonosító: 350020119/1-02-296
Minőségmegőrzési idő: 06.2016
Forgalmazó: TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.
Kiszerelés: 400 g
A Tesco tájékoztatta a hivatalt, hogy a termék már nincs az áruházak polcain. Elrendelték az eladótérből történő kivonását és megsemmisítését is.
A szorbinsav az Európai Unióban engedélyezett élelmiszer adalékanyag, tartósítószer.
Szorbinsavból a megengedhető napi beviteli értéket ilyen a sárgabarackot fogyasztva egy 60 kilós felnőtt napi 15 dekával érné el.
A NÉBIH felmérései alapján a magyar lakosság aszalt sárgabarack fogyasztása ennél jóval kevesebb, még nagyfogyasztók esetén is. A teljes szorbinsav bevitelhez más élelmiszerekkel bevitt szorbinsav is hozzáadódik, az EFSA 2015-ös értékelése alapján azonban a magyar lakosság szorbinsav bevitele jóval a megengedhető napi érték alatt van.
Mindez azt jelenti, hogy az érintett termék átlagos, szokásoknak megfelelő fogyasztásával egészségi kockázat nem valószínűsíthető.