Index Vakbarát Hírportál

Akár sztrájk is jöhet az OBI-nál

2016. július 4., hétfő 11:44

Pénteken a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) az OBI barkács áruháznál működő alapszervezete sztrájkbizottságot alakított - derül ki a KASZ közleményéből.

A szakszervezet közleménye szerint az OBI-nál 2009 óta az idén volt először béremelés, azonban a négy százalékos bérnövekedés nem kompenzálja az elmúlt években a vállalatnál elmaradt bérfejlesztést. A vezetőség azt ígérte, hogy forgalomnövekedés esetén további bérfejlesztés várható. "A forgalomnövekedés megvalósult, a béremelés azonban elmaradt" - írják.

A szakszervezet szerint a cég vezetése mereven elzárkózott a további tárgyalásoktól, azonban a munkavállalók nem hajlandóak elfogadni ezt a döntést, hiszen bérük a garantált bérminimum környékén van, ami nem biztosít tisztes megélhetést. Az alacsony bérek miatt sorra hagyják el a céget a tapasztalt szakemberek, és egyre túlterheltebb a megmaradt munkavállalói gárda.

A KASZ a sztrájktárgyalások során arra törekszik majd, hogy érvényre juttassa a munkavállalók követeléseit, a kétszámjegyű béremelést, valamint az 50 százalékos szombati pótlékot. "A munkavállalók nem kérnek sokat, mindösszesen annyit, hogy meg tudjanak élni a bérükből. Amennyiben a tárgyalások kedvezőtlenül alakulnak, a cégnél országos méretben sztrájk várható, de a KASZ, valamint a Magyar Szakszervezeti Szövetség egyéb nyomásgyakorló akcióval is készül" - ígéri a szakszervezet.

Rovatok