Index Vakbarát Hírportál

Megkerüli a parlamentet a munkaügyi reformmal a francia parlament

2016. július 5., kedd 17:35

Manuel Valls francia miniszterelnök kedden a nemzetgyűlésben bejelentette, hogy a kormány második olvasatban is szavazás nélkül elfogadottnak tekinti a vitatott munkajogi reformot, miközben 12. alkalommal vonultak ezrek utcára a törvénytervezet visszavonását követelve, írja az MTI.

A kormányzó Szocialista Párt bal szárnyának tiltakozása miatt továbbra sem garantált a többség annak a tervezetnek az elfogadásához a nemzetgyűlésben, amely ellen négy hónapja sorozatosak a tiltakozások országszerte. Az első olvasathoz hasonlóan ezért a kormány az alkotmány vonatkozó cikkelye alapján ismételten rendeletben hirdeti ki a kormánypárti képviselőket is megosztó reformot.

A cikkely értelmében a tervezet a nemzetgyűlésben elfogadottnak tekintendő, amennyiben a miniszterek többsége hozzájárul a szavazás megkerüléséhez, és azt követően egy bizalmatlansági indítvány 24 órán belül nem mozdítja el a kormányt. Erre viszont nincs sok esély, miután a jobboldali ellenzék már jelezte, hogy nem nyújt be bizalmatlansági indítványt, a reformot ellenző baloldali képviselők pedig nem valószínű, hogy az eljárás megindításához szükséges 58 képviselői aláírást össze tudnak gyűjteni.

A szöveg most ismételten a szenátus elé kerül, s az újabb, harmadik nemzetgyűlési olvasat után a végleges parlamenti elfogadása július 22-én várható. Manuel Valls beszédében arra emlékeztetett, hogy a parlamenti vitát széleskörű egyeztetés előzte meg a szakszervezetekkel, s a reformot ellenző baloldali és jobboldali képviselőket "a konzervativizmus és a mozdulatlanság szövetségének" nevezte a társadalmi haladással szemben.

Az utcai tiltakozások és a baloldali képviselők egy részének ellenérzései ellenére sem engedett a kormány a reform lényegéből, s az utolsó pillanatban ajánlott módosítások ellenére sem sikerült a parlamenti többséget Vallsnak maga mögé állítania.

Rovatok