Index Vakbarát Hírportál

Szabadulna az üdülési jogától? Akkor vegyen fel hitelt, és vásároljon még egyet!

2016. július 5., kedd 12:04

Megtévesztette a fogyasztókat az üdülési jogokkal házaló SWF Holder Kft., így a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 10 millió forintra büntette a céget.

A vállalkozás nagyrészt olyan idősekre utazott, akiket korábban már rádumáltak egy üdülési jogra, azt mondták nekik, hogy az üdülési jogukat most el lehet adni. Azt viszont már elhallgatták, hogy csak úgy, ha egy újabb hajdúszoboszlói üdülési jogot vesznek. Az sem baj, ha nincs rá pénzük, hiszen felvehetnek rá fogyasztói kölcsönt is.

Azt mondták az embereknek, hogy az új hajdúszoboszlói üdülési jogba a meglévő joguk beszámításra kerül, az újonnan vásárolt üdülési jog pedig gyorsan és könnyen eladható külföldi – elsősorban román és ukrán – fogyasztóknak, az eladások után a fogyasztók a hitel összegét megkapják, így az megtérül.

Tudják még követni?

A GVH is úgy volt vele, hogy azért ez több a soknál, a cégnek nyilvánvalóan nem volt más célja, mint hogy rásózza az emberekre a hajdúszoboszlói üdülési jogokat. Ráadásul nem mondott igazat a „beszámítás” lehetőségéről, valójában nem is számította be a meglévő üdülési jog értékét. Illetve nem árulta el azt, hogy sejthetően a román és ukrán fogyasztók pont annyira akarják majd megvenni az idősek hajdúszoboszlói üdülési jogait, mint a nem hajdúszoboszlóiakat.

A bírság kiszabásakor a GVH a szolgáltatás értékesítéséből származó bevételből indult ki. Súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a cég a fogyasztók széles körét érte el, illetve időben elhúzódott, a megcélzott fogyasztói kör jelentős része idősebb személyekből áll, akik minél hamarabb és nagyobb áldozatot is vállalva szeretnék meglévő üdülési jogukat eladni, így kifejezetten nyitottak és érzékenyek az ilyen üzenetekre.

Rovatok