Index Vakbarát Hírportál

Félmilliárdos áfacsalókat fogott a NAV

2016. július 7., csütörtök 11:33

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoznak a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) dél-dunántúli bűnügyi igazgatóságának pénzügyi nyomozói: a gyanú szerint az elkövetők traktorok és mezőgazdasági gépek adásvételével félmilliárd forint áfát csaltak el - írja az MTI.

A NAV tájékoztatása szerint a csalássorozat két irányítója az általuk működtetett cég nevében belföldi megrendelőknek szerzett be nagy értékű mezőgazdasági gépeket, majd azokat papíron egy általuk létrehozott szlovákiai gazdasági társaságnak értékesítették tovább áfamentesen. A szlovák társaság - szintén csak papíron - a traktorokat továbbadta a magyar megrendelőknek, szintén adómentesen. Mindeközben a gépek nem hagyták el az országot, a fiktív utaztatást szabályosnak tűnő szállítási okmányokkal is alátámasztották. 

A pénzügyi nyomozók tizenöt helyszínen tartottak házkutatásokat: könyvelési anyagokat, számlákat, szerződések foglaltak le, valamint az akció napján 15 tanút is kihallgattak. A NAV nagy értékű ingatlanokat és üzletrészeket helyezett zár alá és sok készpénzt is lefoglalt, így a félmilliárdos kár teljes mértékben megtérül.

Rovatok