Index Vakbarát Hírportál

Sokáig ülhet a csaló amerikai milliomoscsemete

2016. július 7., csütörtök 09:23

Andrew Caspersen élete nehezen indulhatott volna jobban, az apja, Finn Caspersen, egyébként dollármilliárdos volt, a mára már a HSBC bankhoz tartozó Benfeicial (~hasznos, előnyös) Corporation, egy nagyra növő lakossági hitelintézet vezetőjeként.  

Andrew a gimiben evezett és ő volt a focicsapat kapitánya, aztán közgazdasági diplomát szerzett a Princetonon, majd egy jogit a Harvardon. 

A családban először nyilvánosan ott kezdtek rosszra fordulni a dolgok, amikor 2009-ben, egy kezdődő adócsalás miatti nyomozás során az egyébként is veserákos Finn Caspersen agyonlőttte magát. 

Most a fia, Andrew ülhet jó pár évet, mivel különböző módokon rengeteg pénzt csalt ki a barátaiktól, családtagjaitól, ismerősöktől és különféle cégektől, hogy mind beöntse a pilótajátékszerűen működő megoldásaiba, írja a CNBC.

A vád szerint 38 millió dollárt (nagyjából 11 milliárd forintot) csalt ki jórészt a közelebbi ismerőseiből, rokonaiból, a 2001-es terrortámadásban meghalt menyasszonyából és másoktól, és összesen csak az idén február-márciusi spekulációival összesen 123 millió dolláros (36 milliárd forintos) veszteséget hozott össze.   

Andrew Caspersen bűnösnek vallotta magát, és elmondta a halálosan egyszerű pénzkicsalási módszerét is. Egyszerűen megkereste a pénzesebb ismerőseit, és 15-20 százalékos hozamot ígérő, szinte kockázatmentes befektetést ígért meg nekik. Természetesen semmi ilyesmi nem létezett, Caspersen megfogalmazása szerint az egészet "felemésztette a szerencsejáték szenvedélye". 

De például 8 millió dollárt a saját munkaadójától, a Park Hill Grouptól is legombolt, azaz pontosabban a Park Hillnek tartozó cégek törlesztését inkább magának utaltatta át. Az ifjabb Caspersen 12-16 évet kaphat, és jó eséllyel már nem létező vagyonából több tízmillió dollár kártérítésre is kötelezhetik. 

Rovatok